Vem får kosta?

Insändare Artikeln publicerades
Maten till de äldre i Mörbylånga kommun är under diskussion.
Foto: Mattias Mattisson
Maten till de äldre i Mörbylånga kommun är under diskussion.

Dagens sittande politiker har fastslagit att politiken får kosta....skolan får kosta.....nya "hitte-på" tjänster får kosta, men däremot ska inte gammalt folk få kosta utan de ska snarare vara med och betala.

Hur skamligt är det inte av Mörbylånga Kommun att ändra matleveranser för de som behöver hjälp med maten. Visst, att skjutsa ner mat till Ottenby kan naturligtvis stöta på svårigheter men i gengäld är det väl inte så många som är i behov av mathjälp längst söderut på ön.

Vid en av mina mailkontakter med ansvarig på kommunen, Pernilla Ekholm Slottner så säger hon att alla som jobbar inom hemtjänsten är undersköterskor och att i deras utbildning ingår att kunna laga mat.

Citat: Förmåga att tillaga måltider och kunskaper om hur livsmedel hanteras förutsätts ingå i en undersköterskas kompetens, så även viss kunskap i nutrition. Specifik utbildning avseende matlagning eller livsmedelshantering är dock ingenting som krävs. Slut citat

När jag uttrycker min förvåning över att undersköterskor förutsätts kunna laga mat så blir jag fundersam och på frågan om så är fallet får jag följande svar; Nej alla är inte undersköterskor. Alla är dock vuxna och förutsätts ha erfarenhet av att tillaga måltider.

Om brukaren behöver specialkost får hen handla hem varor till denna specialkost och instruera personalen hur den ska tillagas. Det fungerar i övriga kommunen och bör därför även fungera i Färjestaden.

Vi gör varken tids- eller pengavinst. Det handlar om att följa fattade beslut samt likställighetsprincipen enligt kommunallagen som jag tidigare skrivit. Den service vi som kommun ger en brukare måste vi kunna erbjuda även en annan. Då vi inte kan köra ut mat till de som bor i Ottenby så får vi inte köra ut åt dem som bor i Färjestaden." slut citat.

Heja alla hungriga i kommunen när sommarvikarierna rycker in.....då blir det färdiga portionsrätter som gäller och ajöss med aptit och trevnad!

Enligt Pernilla Ekholm Slottner så är detta nya beslut till för att alla ska få lika i kommunen. Ingen tids eller ekonomisk vinst. Lite fult kan man undra om det bara är för att djävlas med folk. För om det ska vara på grund av olika service när det gäller maten beroende på var du bor, så vet jag inte hur kommunen menar att till exempel tillgång på sport/idrottshall ska kunna vara densamma i hela kommunen.

Även Pernilla Ekholm Slottner måste vara bekant med det faktum att många äldre lider av näringsbrist, av den enkla anledning att man inte får i sig den näring man behöver. Ska då kommunen medvetet medverka till detta?

Ytterligare en aspekt i denna cirkus.

Om den enda orsaken till denna märkliga matordning är att det ska vara "lika" i kommunen så vet jag inte hur politiker och tjänstemän ska kunna få till likhetsprincipen i kommunen inom alla områden. Låt alla som vill, beställa hem färdig god vällagad mat, för nog finns det sådan att tillgå längre söderut än Färjestaden?

Tänk om och gör rätt, ta vara på och var rädda om de gamla vi har i kommunen för det är väl inte bara politikerna själva som får kosta?

Pia Schröder

Arontorp