”Varför ska husbilar få blockera hela hamnen?”

Insändare Artikeln publicerades

Angående artikeln i Ölandsbladet tisdagen den 9 maj, där kommunen och Grönhögens utvecklingsbolag påstår att hamnen i Grönhögen inte är en ställplats för husbilar, utan en asfalterad parkering.

Självklart är det en ställplats för husbilar.

Definitionen för en parkering är att platsen är uppmärkt och att man får stå där i 24 timmar.

Men om man ställer ut campingbord, solstolar, fäller ut markiser och sitter utanför husbilen och äter, då är det en ställplats. Allemansrätten ger inte människor rätten att parkera på icke uppmärkta parkeringsplatser. Vad vi kan se har inte Grönhögens hamn uppmärkta parkeringsplatser.

Varför envisas kommunen och utvecklingsgruppen med att husbilarna ska få blockera hela hamnen. Det finns två eller tre andra ställen för husbilar att parkera på i Grönhögen.

Om man vill främja turismen borde man istället utveckla hamnen för alla. Titta på hur man gjort i Byxelkroks hamn och Böda hamn. Där har man satt upp bodar med olika försäljnings artiklar, och där turisterna kan flanera och trivas. Man kan också sätta upp stora schackpjäser och bygga boulebana som besökare till hamnen kan använda. Man kan sätta upp bänkar utefter kajkanten, så att turister, sommargäster och bofasta kan gå ner till hamnen och se på solnedgången över havet tillsammans.

Så skäms på er i kommunen som kring går Länsstyrelsens beslut och inte stänger ställplatsen i Grönhögens hamn. I Degerhamn lyssnade de på Länsstyrelsen och stängde på en gång, trots att platsen var mycket populär. Ställplatsen i Degerhamn har även slutat att annonsera på de olika husbilsannonserna på nätet och hänvisar till länsstyrelsens beslut. Hamnen i Grönhögen däremot annonserar fortfarande på ett flertal platser på nätet om sina ställplatser.

Det hjälper inte hur mycket kommunen ropar ”det finns inga ställplatser i Grönhögens hamn” så är det ingen som håller med.

Hamnen i Grönhögen är en ställplats. I fredags kväll stod det 22 husbilar där. Parkerade på både gräs och grus i fyra rader som blockerade hela hamnen.

Kommunen borde följa länsstyrelsens beslut och stänga ställplatsen, och istället satsa på en utveckling av hamnen som gynnar alla, både turister, sommarboende och åretruntboende.

Amy