Tillsammans för Öland

Insändare Artikeln publicerades
Insändarskribenten vill se Öland som en enda kommun.
Foto: Arkiv
Insändarskribenten vill se Öland som en enda kommun.

Jag var i Färjestaden häromdagen och då hörde jag flera politiker från nej-sidan som lite tyst sa att de så klart ville slås ihop med Kalmar i framtiden, och det är därför de säger nej till Öland en kommun.

Jag förstår att de säger så, för Färjestaden kan i mångt och mycket ses som en förort till Kalmar. De flesta jobbar där, har gått i skola där och är också uppväxta där, vilket innebär att de känner större tillhörighet till Kalmar än Öland.

Men det kommer bara att gynna Färjestaden, inte resten av Öland. Vad skulle hända med Borgholms kommun och med Södra udden?

Om Borgholm skall samarbeta med en storkommunen Kalmar-Mörbylånga. Kommer då Ölands behov att vara i fokus?

Vi som valt att bo på Öland måste se det som ett privilegium och i detta fall sätta Öland först och inte vad som är bäst för den stad vi bor i. Vi måste tänka större.

Vi bor på en fantastisk ö och för mig är det självklart att allting blir bättre om vi kämpar för Öland tillsammans. Det är inte säkert att det är smärtfritt men det är ju inte samarbetet mellan kommunerna nu heller.

Det är inte för Ölands bästa om halva ön slår sig samman med Kalmar och lilla Borgholm blir ensam. Vi är först och främst Ölänningar, och ölänningar måste hålla samman.

Jag hör också många säga att de vill ha mer information. Men det finns inte mer för vi vet inte hur framtiden kommer se ut. Det är ju det som är det spännande att vi kan arbeta fram en helt ny kommun tillsammans och inte fokusera på det som varit.

Öland är viktigast!