”Till dig som har motorburen ungdom, närmare bestämt vid Löttorpstrakten”

Löttorp Artikeln publicerades
Foto: Peter Åklundh

Är du en föräldrar som har full kontroll och vet att din ungdom kör sin EPA-/A-traktor lagligt? Bryr du dig, hänger du med på hur och vart de kör “på byn” samt begriper det här med lagar och regler? Bra i så fall, det tackar jag för!

Är du den sortens föräldrar som faktiskt inte bryr dig tillräckligt mycket om din ungdom för att ens ha koll på hur fort EPA-/A-traktorn går samt vart och hur hen kör? Som inte bryr dig så speciellt mycket om lagar och regler? Ansträng dig lite mer!

Eller är du den föräldern som vet exakt hur fort EPA-/A-traktorn går? Som vet vart och hur hen kör men tycker att det är helt okej? Som inte bryr dig om vare sig lagar, regler eller din" "ungdoms välmående? Värsta sorten alltså. Skärp dig!

Jag ska vara ärlig och säga att det bara är några enstaka EPA-/A-traktorförare som ligger till grund för min irritation. Det är de som i huvudsak på fredags- och lördagskvällar kör Skriketorp-Sandby runt, varv på varv. Alldeles för fort. Är din ungdom en av dem?

Hela vintern har jag varit orolig för att få en bil i mina hästhagar. För de kommer på tvären genom kurvan från IP eller Skriketorp, gasar sedan rejält på rakan förbi mina hagar och min tomt för att sen köra ut på 136:an, ner genom Löttorp och börja om igen. Det går inte i 30 km/h, inte heller 40, 50. Det går mycket fortare än så. Med bilar som ska vara anpassade för att köra 30. Som körs av ungdomar i 15-16-årsåldern som inte har något körkort och därmed inte heller någon regelrätt körkortsutbildning.

Det finns en anledning till att vi har körkortsutbildningskrav i Sverige. Det finns en anledning till att det är 40 km/h på Sandbyvägen. Det tycks ni föräldrar skita i. Men det gör inte jag, det räcker nu! Om du nu tycker det är okej att din ungdom kör som en galning, utan körkort och med olagligt fordon, se då till att hen gör det hemma hos dig. Runt ditt hus. På dina marker. I dina kvarter. Så att du kan hålla koll. För det är faktiskt ditt ansvar!"

Låt mig slippa vara orolig för att din ungdoms bil brakar in i mina hagar och/eller kör på mina hästar eller andra husdjur.

Jag har jobbat med ungdomarna i Löttorp i många år, kämpat för att de ska ha lokaler och aktiviteter som främjar en meningsfull fritid. Jag brinner för ungdomsfrågor och står ofta upp för att de allra flesta ungdomar är kreativa, roliga och helt underbara. Men de måste fortfarande ha gränser och de måste lära sig att följa lagar och regler. Även fast de bor på norra Öland.

Annette Hemlin med hästgården i Sandby, Löttorp