Södra Öland = Färjestaden?

Insändare Artikeln publicerades
”Södra Öland är mer än bara Färjestaden”, tycker Emil Karlsson. ”Mörbylånga - och hela södra Öland - tycks bli helt ignorerad, till fördel för Färjestaden”, anser han.
Foto: PETER BOSTR…M,PETER BOSTRÖM
”Södra Öland är mer än bara Färjestaden”, tycker Emil Karlsson. ”Mörbylånga - och hela södra Öland - tycks bli helt ignorerad, till fördel för Färjestaden”, anser han.

Jag växte upp i Mörbylånga, under slutet på 80-talet och början av 90-talet. Tänker jag tillbaka på min barndom så minns jag Mörbylånga som en levande och blomstrande ort.

Men det var då det. Nu är verkligheten en helt annan.

Nu bor jag i Arvika, Värmland, där jag har fru och barn och jobbar som musiklärare, men har någon gång i framtiden siktet på att flytta hemåt. Men för varje gång vi kommer hem på besök, då i stort sett hela min nära familj bor där, så slås jag av insikten att Mörbylånga - och hela södra Öland - tycks bli helt ignorerad, till fördel för Färjestaden.

Jag hör Mörbylångbornas och andra sydölänningarnas missnöje över hur glesbygden långsamt men säkert glöms bort av politikerna, hur banker stängs, gatubelysningar släcks ned på grund av ”för få bofasta ölänningar i området”, brist på bussförbindelser, Systembolag som flyttas - allt medan Färjestadsborna får mer fokus och gehör.

Sydölänningarna har funnit sig i rådande och försämrade omständigheter under en längre tid, utan större protester och visst är det dags för en förändring nu? Under nästa läsår kommer dessutom antalet barn som ska börja förskola i Mörbylånga tätort minska drastiskt, vilket givetvis kommer påverka bland annat tjänstefördelningar. Babyboomen är över och då det satsas i Färjestaden och inte längre söderut, så är det just dit nya familjer flyttar.

”Flytta till södra Öland” står det på morbylanga.se. ”Här finns den lilla kommunens fördelar i kombination med det korta avståndet till stadslivet i Kalmar”.

Säkert, om ”södra Öland” är synonymt med ”Färjestaden” och endast ”Färjestaden”.

Systembolagets flytt från Mörbylånga till Färjestaden blev förmodligen starten på en oundviklig nedåtspiral för södra Öland, och framförallt kanske Mörbylånga.

Ett annat tecken som visar på att glesbygden helt glöms bort är bussförbindelserna. I nuläget går det inga bussar på helgerna på södra Öland. Är det rättvist, med tanke på att sydölänningarna betalar skatt likaväl som Färjestadsborna?

Detta måste ta ett slut och det är nog dags för sydölänningarna att enas och säga ifrån på riktigt.

Glesbygden är viktig och vill vi att södra Öland ska vara något annat än natur och Världsarv så måste en förändring ske. ”Mörbylånga blomstrar och ler”. Ja, bevisa det då. Och helst året runt.

 

Emil Karlsson