Annons

Insändare: En insats för miljön

Hur kan kollektivtrafiken se så olika ut i olika delar av landet? Vad har Kalmar läns trafik gjort för fel för att behöva vara så dyra kontra andra kommuner som har gratis kollektivtrafik i städerna och ändå är lågprisade utanför städerna?
Publicerad 11 augusti 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill förändra det här och det känns som att enda logiska sättet vore att sätta in fler bussar”.
”Vi vill förändra det här och det känns som att enda logiska sättet vore att sätta in fler bussar”.

Vi tycker att det är förvånande hur vi lever på 2020, med en kollektivtrafik som fortfarande är fruktansvärt dyr i stora delar av landet medan den i andra delar av landet kanske ska bli gratis inom stadsdelarna.

Vi kommer fokusera på KLT som även är dyrast i Sverige sedan 2012. Även om KLT kör sina bussar på biogas, vilket är bra ur miljöperspektiv, ger inte KLT en bra känsla i plånboken när man får betala 46 kronor för en enkelresa från Borgholm till Kalmar.

Annons

Även skolkortet är enligt oss helt “fel gjort”, vilket lett till att en av oss har fått betala för att kunna åka hem efter skolan. Det ingår två resor per dag men, vad händer om man måste byta buss? Då får man betala själv! Det är även olagligt att åka över kommungränserna utan att betala från där en ny kommun börjar.

Mellan Kalmar och Borgholm går det bussar varje halv - eller hel timme medan det från Färjestaden och söderut, samt från Köpingsvik och norrut går två bussar om dagen på vardagarna Det går inte en enda på helgen!De bussar som väl går kostar multum! Tänk dem som inte har råd att ta sig överallt på grund av de höga kollektivtrafiksummorna i Sverige?

Hur ska de som bor på landet göra om de inte kan ta sig med cykel eller sina egna ben? Dessa människor kommer vara tvungna att åka bil överallt. Då kommer det stora problemet till alla äldre som till slut kommer att vara fast i sitt egna hem. Inte kunna åka och handla, ta sig till sjukvård, jobb och så vidare. Vi vill också att fler ska flytta till landet, men hur ska det vara möjligt när majoriteten på Öland är äldre som måste bosätta sig i stan för att kunna få ihop en vardag.

Majoritet av alla vuxna som bor på Öland får ta bilen till jobbet varje dag vilket egentligen är dåligt för miljön att åka ensam i bilen varje dag. Alla familjer som bor på landet måste skjutsa runt sina barn överallt utöver det dem måste köra själva. Det händer mer än en gång i veckan att man måste be sina föräldrar om skjuts för att det inte går någon buss dit man ska. Man blir beroende av sina föräldrar för att man ska kunna leva ett normalt ungdomsliv.

Vi vill förändra det här och det känns som att enda logiska sättet vore att sätta in fler bussar och det enda sättet att göra detta på är att höja bränslepriset för bilarna. För vi alla vet hur snåla svenskarna ärligt är så vi ser detta som den enda lösningen och då kommer folk börja åka mer kollektivt i Sverige.

Det kommer ju som ni kanske märker inte att bli så miljövänligt om man sätter in fler bussar, men om man höjer bensinpriserna så blir det billigare att åka buss vilket gör att fler bussar kommer vara fulla och då leder det ändå till en bättre miljö. Med fler bussar borde det bli färre bilar. Vi vill även uppmana alla att använda den så kallade “gröna påsen” för att kunna utvinna biogas som man sedan kan använda i bussarna, vilket gör att det inte blir lika dåligt för miljön som om man använder bensin eller diesel. Men om man som många inte sopsorterar har vi inte tillräckligt med biogas för att kunna ge åt alla bussar.

Vi tror även att folk drar sig för att åka buss när det inte finns bälten vilket det inte gör i stadsbussarna och därför tar de bilen istället. Eller som i mångas fall där de tycker det är jobbigt när det är dålig ventilation i bussarna vilket ger ett obehag. En önskan för framtiden vore, enligt många, att bussarna ska börja gå på el som de bland annat gör i delar av Polen. I städerna tror vi att det skulle kunna funka bra men på Öland skulle problemen börja uppkomma. Åkermark och hagar skulle förstöras av alla ledningar som skulle krävas för att kunna få bussarna att växla mellan el och biogas.

Skolelever

Annons
Annons
Annons
Annons