Fossilfritt?

Insändare Artikeln publicerades
Anne Wilks.
Foto: Arkiv
Anne Wilks.

När man talar om fossilfritt, är det mig man syftar på att utrangera på grund av min ålder? Troligen inte – man menar ju egentligen fossilbränslefritt.

När det talas och skrivs om fossilbränslefria drivmedel nämns olika alternativ. Till exempel HVO eller RME nämns, men under lång tid ser jag aldrig några uppgifter om vad de innehåller. Länge har jag frågat mig varför eftersom jag vet att innehållet är behäftat med olika problem. RME klarar idag inte kyliga förhållanden och sätter igen vissa filter i lastbilar. RME är baserat på rapsolja. HVO innehåller palmolja vars odling skövlar djungler.

Det känns som om man medvetet undanhållit oss sanningen om alternativen i tro att vi ska tro på en förljugen frälsning. Men i senaste numret av tidningen Trailer (sidan 23) står det äntligen klart och tydligt om till exempel vad HVO består av och vilka problem det ger. ”Sent ska syndarn vakna” – vem det nu är.
 Ett parallellexempel var tröskan Dronningborg som var den sista tröska som hade ogräsfröuppsamling. Sedan har alla tröskor inte det, utan allt ogräsfrö rinner ut på åkern vid tröskning. Tröskorna sår alltså ogräs. Är trösktillverkarna i maskopi med producenter av till exempel Roundup?

Anne Wilks