Annons

Ett enat Öland, där besökarna är vår framtid!

Just nu pågår mycket tyckande om Öland ska bli en kommun eller inte. Senast i raden är Ulf Hedmans krönika i Ölandsbladet den 19 februari som doftade nostalgi och att vi har det bra som vi har det.
Publicerad 24 februari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Utan turisterna försvinner underlaget för satsningar på infrastruktur”, anser insändarskribenten.
”Utan turisterna försvinner underlaget för satsningar på infrastruktur”, anser insändarskribenten.Foto: Arkiv

Undertecknad är inflyttad Ölänning från Storstad sedan 20 år. Med bakgrund inom turismnäringen och marknadsföring, har jag under alla dessa år sett Öland gå mot en alltmer sömnigare tillvaro. Vi har under de år jag bott på ön förlorat ett flertal större privata arbetsgivare som Procordia, Arla, Forsheda, och nu försvinner Cementa. De för Öland viktiga Lantbruken finns kvar men har en tuff tillvaro, där stordrift är mer eller mindre en nödvändighet och vattenbrist ställer till problem.

Som jag ser det, är och det kommer att vara turismen som är det absolut avgörande för vår Ö:s framtid. Därför måste Öland stå enat!

Annons

Utan turisterna försvinner underlaget för satsningar på infrastruktur. Butiker, skolor och samhällsservice kommer än mer försvinna då det inte finns underlag. Ännu färre bussturer till syd- & nordöland. Med detta kommer utflyttning och en fortsatt åldrande befolkning.

För 20-talet år sedan kunde man se hur det satsades hårt på typiska besöksmål som Båstad, Tylösand, Gotland, Västkusten med flera. På Öland verkade det som man trodde att varumärket Öland skulle räcka, och att man därför inte behövde satsa på samma sätt. Under 2000-talet minskade antalet gästnätter under några år, när det på de flesta andra besöksmål ökade. Turistverksamheten I ÖTAB ( som det privata näringslivet tagit över ) gick i konkurs. Sen har det ärligt talat fram till idag varit en salig röra. Ingen ordentlig samverkan för Öland. Vi har lokala projekt som gör olika insatser, Färjestadens företagsgrupp, Cityföreningen i Borgholm, Framtid Borgholm med flera. Vem håller i det större perspektivet? Vem ser till att försöka få till en spridning och mångfald av alla evenemang? I dag känns det ibland som att man direkt motverkar varandra.

I Kalmar jobbar turistorganisationen (Destination Kalmar) med en evenemangskalender. Det innebär att den som tänker ha ett evenemang, konsert eller likande hör av sig till dem. Sen föreslår de datum för att inte evenemangen ska krocka med varandra. På Öland verkar det som att det jobbas tvärtom. När en stor konsert ligger på Borgholms slott, då har även Gillberga konsert och Strand Hotell kör kanske också någon större artist. Detta är ju vansinne, då man tar publik från varandra. Samma person som vill se Robert Wells på Gillberga, kanske också vill se GES på slottet? När de flesta evenemang dessutom ska få plats under fyra veckor, då är det illa. Inte mycket händer mellan Midsommar och Victoriadagen.

För 20 år sedan var Öland en betydligt mer pulserande ö med ett tämligen rikt nöjesutbud på somrarna. Numer är det en betydligt sömnigare tillvaro. Javisst, antalet gästnätter är fortfarande betydande, men ungdomarna har försvunnit. Det är ju ungdomarna vi behöver! Ungdomarna som kommer hit på sommaren och får en positiv känsla, är ju dem som bör bli vår främsta källa till inflyttning! Med dagens teknik, blir många betydligt mer flexibla i var de kan bo. Om vi får ungdomarna att förälska sig i Öland, kanske de längre fram kan tänka sig att bo och verka här. Denna besöksgrupp känns väldigt bortglömd, när man tittar på alla satsningar i form av bostadsbyggen, campingar och upplevelser. All heder till campingarna som generellt gör ett fantastiskt jobb med kvalitet och utbud. Men tyvärr har det gått ut över ungdomarna då det blivit betydligt dyrare och mer otillgängligt att tältcampa. Frågar man folk utanför vår region, tror många att Böda endast är en Camping och inte en by. Vad jag vet ligger det åtminstone fem campingar, flera butiker samt ett antal restauranger i Böda.

Var kommunhuset ska ligga känns som väldigt oväsentligt. I dagens Sverige, kan man vara upp- & påkopplad oavsett var man sitter. Skapa kommunkontor i till exempel S:a Möckleby, Löttorp, Mörbylånga med viss bemanning. Då får hela ön närhet till kommunservice, och kanske någon som då bor i yttersta änden av ön nära till jobbet. Att kommunledningen inte skulle kunna arbeta ena veckan i den norra kommundelen och den andra veckan i den södra, känns omodernt. Idag räcker det oftast att koppla ur Laptopen och byta kontor, något som många chefer i det privata näringslivet gör dagligen. Med detta skulle även de allmänna kommunikationerna komma att förbättras som en självklarhet.

Ett enat Öland, med en enad organisation, det tror jag är Ölands framtid!

Sture Ulfsson/Inflyttad

Annons
Annons
Annons
Annons