Annons

Ekonomin på rätt väg, Ilko?

Med förvåning läste vi kommunalrådets insändare om kommunens förträffliga ekonomi. En massa siffror fanns med, men konstigt nog inte förvaltningarnas senaste resultat och prognoser.
Publicerad 14 april 2018 • Uppdaterad 16 april 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ilko corkovic
ilko corkovic

Det stämmer att kommunen gjorde ett bra resultat 2016 men vi vet ju att det berodde på statens generösa engångsbidrag i samband med flyktingvågen. Resultatet 2017 var tillbaka till en ”normalnivå” på 2 procent, trots att 3 procent var budgeterat. Under samma period gick socialnämnden och utbildningsnämnden från ett överskott på 2 miljoner (2016) till ett underskott på 24,7 miljoner (2017). Årsprognosen för 2018 är i dagsläget ett resultat på 10,8 miljoner för hela kommunen (vilket är under 2 procent och en bra bit under det budgeterade procent), med ett förväntat minus för socialnämnden på 17,3 miljoner. Tittar vi på 2019 vet vi redan nu att Borgholms kommun måste spara ytterligare 9,5 miljoner för att uppnå ett resultat på 3 procent.

Det är ett mysterium hur kommunalrådet kan dra slutsatsen att ekonomin är på rätt väg. Vi tycker det provocerande att han skriver att ”Borgholms kommun har inte, under tidigare styren, alltid förknippats med att ha ordning och reda på ekonomin. Är oerhört glad att vi brutit med den trenden”. Lite mer ödmjukhet, verklighetsförankring och självkritik kanske vore på sin plats?

Annons

Socialdemokraterna har ordförandeposter i kommunstyrelsen, socialnämnden och utbildningsnämnden, men har under lång tid valt att blunda för de ekonomiska bekymmer de har ansvar för. Tillfälliga statsbidrag har dolt den oroväckande ekonomiska utvecklingen i kommunens kärnverksamheter. Borgholms del av de så kallade välfärdsmiljarderna har till stor del använts till annat än välfärden, och personalstyrkan har ökat explosionsartat från 813 årsarbetare 2015 till 907 årsarbetare 2017, vilket till stor del förklarar att lönekostnaderna har ökat med 75 miljoner (!) kronor under denna period.

Moderaterna har under en lång tid försökt belysa denna utveckling men har då beskrivits som dysterkvistar och gnällspikar. Allt för att inte behöva diskutera sakfrågorna och ta tag i de verkliga problemen!

Moderaterna tar ansvar för kommunens ekonomi. Det har vi gjort under de tuffa besparingsåren 2012-2013, men även under ljusare tider, med bland annat krav på amortering av kommunens lån så att vi inte lämnar över stora skulder till våra barn och barnbarn.

Trots en tillvaro i opposition har Moderaterna även under denna mandatperiod tagit ett stort ansvar för Borgholms ekonomi. Åtgärdsplaner som har beslutats för att stoppa den oroväckande utvecklingen med stora underskott i socialnämnden och utbildningsnämnden kom till utifrån våra förslag. Vi ser redan nu att det börjar vända för utbildningsnämnden och till viss del även för socialnämnden.

Kostnader kopplade till invandring och integration kommer framöver succesivt att föras över till kommunerna. För Borgholms del innebär det bland annat ökade kostnader för försörjningsstöd (+4,3 miljoner under 2018). Enda sättet att vända denna trend är att få en större andel nyanlända i arbete. Här behövs det i första hand att fler avslutar Svenska För Invandrare (SFI) med godkända betyg. Men även på arbetsmarknadssidan måste ribban höjas. Öland, och särskild Borgholms kommun, har många småföretag och en mycket säsongsbetonad arbetsmarknad. Vi måste förbättra näringslivsklimatet från dagens 275:e plats och skapa förutsättningar för våra företag att växa och anställa.

Innan problem kan åtgärdas måste man inse – och erkänna – att de finns. Att låtsas att ekonomin är på rätt väg hjälper inte och skapar dessutom otydlighet och frustration bland kommunens personal som drabbas av besparingar. Att se problem och agera i rätt tid är gott ledarskap, långsiktighet, hållbarhet och ekonomiskt ansvar.

För att verkligen och strukturellt förbättra kommunens ekonomi och säkra framtiden krävs en översyn av alla indirekta kostnader. Vi bör även titta på vilka tillgångar vi eventuellt kan avyttra för att möjliggöra förbättringar i kommunens kärnuppgift: att skapa en bra förskola, skola, vård och omsorg. Detta ger en attraktiv kommun med förutsättningar för inflyttning och tillväxt.

Marcel van Luijn (M)

Carl Malgerud (M)

Anna Victor Hiort (M)

Annons

Björn Andreen (M)

Lenamarie Wikström (M)

Kristina Linåker (M)

Annons
Annons
Annons
Annons