Dödsdömd inställning

Insändare Artikeln publicerades
Insändarskribenten anser att övriga partier bör sluta utestänga Sverigedemokraterna.
Insändarskribenten anser att övriga partier bör sluta utestänga Sverigedemokraterna.

Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson skrev dagen efter valet att ”Det är bara i Sverige partier tycker det är produktivt och rimligt att utestänga SD från makt och inflytande. Oavsett om man tycker det är bra eller dåligt är sannolikheten stor att Sverige gör som många andra länder i Europa det vill säga att några av de svenska riksdagspartierna framöver kommer att acceptera ett samarbete med SD. Frågan är snarare när än om”

År 1999 – ett annat årtusende i och för sig – inledde Österrikes regering ett regeringssamarbete med högerpopulisten Jörg Haiders FPÖ. EU – då med 15 länder - införde sanktioner mot Österrike och fryste ut landet i ett drygt halvår. Detta skulle inte kunna hända idag och i slutet av 2017 bildade det konservativa partiet åter regering med FPÖ utan minsta reaktion från EU det vill säga tiderna har förändrats – men inte i Sverige.

Dansk Folkeparti – DF – som är Danmarks näst största parti - har medvetet valt att inte ta plats i någon regering men i stället sett till att övriga partier infört många av DFs förslag på invandringsområdet – ett av dem är burkaförbudet.

I Finland sitter Sannfinnländare med en ursprunglig bas i Finska Landsbygdspartiet i regeringen.

I Norge har Fremskrittspartiet (Carli Hagens parti) suttit i regeringen sedan 2013 med Höyre som största parti. Den pariastämpel som partiet liksom även Ny Demokrati fick en gång i tiden är nästan helt bortblåst. Vare sig Höyre eller liberalerna i Venstre ser några som helst problem att samarbeta med Fremskrittspartiet.

Att partierna i Sverige lägger så enormt mycket tid på att hindra SD från att växa är ju bortkastad energi. 2014 var chocken enorm över SD:s framgångar. Nu är man ”lättade” att vi inte gick ännu bättre.

Tiderna förändras. Redan nu är vi störst här och var i landet. Snart kan vi vara störst överallt. Vi vet att gräsrötterna i några riksdagspartier vill inleda ett samarbeta med Sverigedemokraterna. Släpp prestigen – manipulera inte demokratin - se till att SD får det inflytande i riksdagen som valresultatet berättigar till. Inizios analyschef Karin Nelson säger ”Relationen med SD behöver lösas nu på ett eller annat sätt.”

Lars Moquist, Nybro