Annons

Cementas oväntade nedläggning

Runt om i Sverige där industrin har haft verksamhet kvarlämnas det industrirester.
Degerhamn • Publicerad 12 februari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Riv och sanera allt och snygga till området så det blir etiskt tilltalande”, anser insändarskribenten.
”Riv och sanera allt och snygga till området så det blir etiskt tilltalande”, anser insändarskribenten.Foto: Arkiv

Småland har också drabbats av industrinedläggningarna exempelvis muddring av hamnen i Oskarshamn, glasbruksnedläggningar med sitt giftiga avfall. När så det är dags med saneringsarbetet är aktörerna spårlöst borta.

Att ha verksamhet kvar i en liten omfattning uppfattar jag som ett svepskäl för att på ett smygande sätt försvinna bort från alltid. Kvar av värde kommer möjligen vara hamnen i ett sämre skick, samt en enorm kostnad för återställning av förstörd natur. Det är nu som våra folkvalda ska ställa krav på Heidelbergkoncernens styrelse medan det fortfarande finns kapital kvar hos bolaget.

Annons

Under många år har ”Cementa” frikostigt tagit del av landskapets resurser. Det talas om att överlämna till kommande generationer, hur är det tänkt? Förfallna byggnader kommer inte ha ett historiskt värde framöver. Så riv och sanera allt och snygga till området så det blir etiskt tilltalande. Cementas vd Magnus Ohlsson har helt rätt när han säger: Finns inte mer att diskutera. Det är just de orden som gäller framöver. På den punkten spelar det ingen roll om det är en eller flera kommuner, för här gäller det att stå eniga och finna de juridiska kraven. Jag vill inte personligen efterlämna avfall eller gamla uttjänta vrak till byggnader och övrigt bråte.

Lars Nilsson, Östra Sörby

Annons
Annons
Annons
Annons