Annons

Bättre sent än aldrig – nu är kampanjen igång

Äntligen har kampanjen kring Öland en kommun dragit igång på allvar.
Publicerad 13 april 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Motståndarna till en kommun har än så länge dominerat debatten.

Men i torsdags samlades de som säger ja till en kommun för att presentera sina argument och trumma igång det arbete som de hoppas ska leda till att ölänningarna röstar för en kommunsammanslagning den 26 maj.

Annons

I framförallt en fråga skiljer sig synsättet totalt: var ska kommunkontoret vara?

För nej-sidan är detta en stor symbolfråga.

Den som ser att Ölands kommunala uppdelning är bra som den är anser att det är av yttersta vikt var kommunledningen är placerad. Man anser att folk i Borgholm skulle ha svårt att acceptera Mörbylånga som huvudort och vice versa.

För ja-sidan är det en icke-fråga.

De funderar kring hur många som egentligen beger sig till kommun- eller stadshuset idag och vill träffa kommunledningen. De ser också en digital framtid där allt fler kontakter med myndigheter sker utan fysiska träffar, via videomöten, via chattar eller via mejlkonversationer. Den som verkligen vill träffa kommunens ledning bokar väl i regel tid och då kan ju mötet ske där det passar bäst, för kommunerna har ju som det är redan idag lokaler på flera orter som lämpar sig för möten.

I flera insändare sedan folkomröstningen åter blev aktuell har det efterfrågats konkreta svar på ekonomiska frågor och placering av olika verksamheter. Från ja-sidan anser man att organisationen får klarna efterhand. Först då kan man också ge besked om eventuella besparingar.

Den stora frågan den 26 maj är om det räcker. Kommer ölänningarna att rösta efter sin känsla och sin identitet som ölänning? Räcker det med att ”rösta ja, så löser vi det praktiska sen” eller vill man ha mer precisa svar?

Det är hög tid för er som är röstberättigade att börja fundera på allvar hur ni vill ha det. Hur omröstningen än går, är det av vikt att många röstar. Hur stora slutsatser kan man dra av ett valdeltagande om det exempelvis skulle bli under 50 procent?

Ta chansen, diskutera och läs på. Fråga politiker som du känner förtroende för: hur tänker de? Din röst är viktig och det är viktigt att många röstar.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons