Solnedgång Borgholm

Solnedgång över Borgholms kyrka.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Klär sig modemedvetet i domedagens skrud

Publicerad: 1 november 2012

Orange är kontrasternas färg. Ofta ett tillstånd av ordning innan kaos. Som en vulkanvärme, Som när Luke Skywalker möter Darth Vader eller som när solen går ner över en stads silhuett.Den står för någonting som ska brisera och det är en ogripbar aura av ett känslotillstånd. Det är ofta omöjligt att gissa utslaget när någonting blir orange. Det är som en strimma osäkerhet breder ut sig. Den där vackra himlen i fasen mellan dag och natt är härligt, härligt men farligt, farligt. Speciellt för den mörkrädde då, eller för domedagsprofeterna då – som torde sitta som på nålar i dessa inkariket-förutspår-undergången-tider. På samma sätt sprider strimman av ett tänt ljus ut sig som magi över ett rum i höstmörkret, blir som en pensel med förmågan att rama in ett konstverk av två vilsna själar. Om den inte bestämmer sig för att fatta eld, skapa panik, separera en familj eller bränna upp en strålande framtid.
Exemplen är otaliga. Det är höstens vackra färg som samtidigt står för trädens förfall. Det är ljuvlig värme men också olidlig stekhetta. Det är energi, entusiasm, fascination, kreativitet, beslutsamhet, attraktion och stimulering. Men också hela tiden risken för förödelse.
Det porträtteras tydligt i fantasin. När mörkrets fanbärare i filmen Stjärnornas krig, Darth Vader, gör upp med Luke Skywalker som går ut i strid med orange skrud. Han är ordning och läget är kaos. Men egentligen lika tydligt i vardagen. Som när du tar ditt första bett av en apelsin. Den är ordning men surheten är kaos – och resultatet efter denna strimma av oklarhet är allt som oftast alldeles utsökt. Precis som i fantasin vinner den ljusa sidan.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETT ÖGONBLICK ÖLAND

Tranor på jakt efter "taxfree"

Att mellanlanda på en flygplats med allt för många timmar framför sig och alltför lite att göra. Känner du igen den överskottsenergiska känslan?
Det gör garanterat tranorna på Öland.

Vingslag från sommaren

Likt en fulländad öländsk sommardag.
Som med total harmoni, lätthet och eufori dansar fjärilen över vårt landskap.

Svanar på jakt efter sjön...

I huvudet på en svan. Vad rymmer sig där egentligen? Hur mycket förundrar de sig kring de påhitt som vi människor hittar på? Irriterar de sig på att vi domderar, styr och ställer?

Hundrafem år till nästa ögonblick

Kanske borde bilden inte publiceras. Venuspassagen är en syn som dyker upp två gånger på drygt 100 år. Och som en inbiten astronom kan dö för.

”I Ölands natur hittar jag mig själv”

Ett ögonblick Öland och du är förlorad. Ett ögonblick Öland och du sliter av dig skorna. Ett ögonblick Öland och du springer barfota över gräsklädda ängar med vinden i håret.

Den medgörlige monarken

För Sverige i tiden. Carl XVI Gustafs valspråk. Exakt vad det ska betyda kan nog di lärde tvista om, men om han på något sätt gör anspråk på att vara modern kan han ta rygg på sin regentkollega i skogen – älgen.

En riktig nostalgiresa

Ett ögonblick av nostalgi slår emot mig när jag stiger in i den lilla butiken på ÖlandsRo i Vässby i Föra socken, för just ro är något som omsluter. Detaljer och minnesfragment från barndomen, en del så åldriga att min gamla farmor om hon skulle levt nu hade känt igen.

Det blev inget Blåkulla i år...

Det var bättre förr. Till och med för häxorna. Inte ens kvastarna tycks hålla måttet nu för tiden.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.