SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Färjestadens hamn en förebild

Publicerad: 17 april 2014

I måndags hölls det presskonferens på hamnplanen i Färjestaden. Färjan Dessi har fler turer i sommar än någonsin.


I går onsdag så var det invigning av Kaj 4:s nya hotell i Färjestadens hamn.

Och i morgon fredag är det smygpremiär för Seasalts nya bageri.

Det har inte varit sådan aktivitet i Färjestadens hamn sedan hösten 1972, då Ölandsbron invigdes och färjelägret somnade in i en dvala.

Färjan har förstås ett stort symbolvärde för hela hamnen. 2011 rullade färjeturerna igång igen. Det ständiga underhållsarbetet med dessa evinnerliga köer har skapat bästa möjliga marknadsföring för färjan. Många är det som ställt bilen då det vet att de har en viktig tid att passa i Kalmar och i stället tagit färjan, bara för att vara säkra på att vara på plats i tid.

Kring färjelägret har det nu uppstått en rad småbutiker, restauranger och andra rörelser.

Mörbylånga kommun har stöttat satsningen i hamnen och gjort den både tillgängligare och attraktivare.

När svårflörtade Färjestadenbor tar cykeln ned till hamnen bara för att ”titta på folk”, då är det något magiskt som skett.

Det går inte annat att säga än att det varit väl investerade pengar från Mörbylånga kommuns sida.  En sammanställning borde göras som räknar ihop hur många nya arbetstillfällen som tillkommit i Färjestadens hamn.

Folk drar folk. Med nytt hotell och bageri finns det inget som tyder på en minskad attraktionskraft av hamnen.

Färjeturen knyter också samman Kalmar med Färjestaden. Vem som drar störst nytta av varandra vette tusan och det är väl så det ska vara i ett lyckat samarbete.

Ett promenadstråk mellan Granudden, förbi Talluddens camping, vidare längs Dämmet och norrut mot Möllstorps camping är på gång. Det blir också ett ordentligt lyft.

Ölandsbladet har sagt det förut och säger det igen. Våra hamnar är en resurs som vi ännu inte till fullo har utnyttjat.

Mörbylångas hamn är ett sorgligt kapitel. En brygga ska inte behöva beträdas på egen risk.

I Grönhögens hamn har ortsborna skissat fram en framtidsvision tillsammans med Mörbylångas tekniska kontor. Med den lyckade satsningen i Färjestadens hamn så finns det en god förebild.

 

 

 

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från LEDARE
KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.