SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Inte alltid här men alltid välkommen

Publicerad: 19 april 2014

Med bra väder och gynnsam placering i almanackan blir påsken en folkfest.


Inte minst i de tre byar som gjort till sin uppgift att göra Öland till Påskön: Löttorp, Runsten och Kastlösa.

Och med påsken kommer de återkommande gästerna. De som kommer till Öland likt flyttfåglar; de med fritidshus på Öland som gjort ön till sitt paradis på jorden.

Men medan flyttfåglar styrs av inneboende genetiska klockor och väderförhållanden, tycks de fritidshusboende vilja vara mer och mer på Öland.

Inte bara när solen skiner, utan också når fåken viner.

Det finns i princip lika många fritidshusboende på Öland som det finns fastboende.

Självklart är det viktigt att få folk att skriva sig i de båda öländska kommunerna.

Men lika viktigt kan vara att få fritidshusfolket att trivas och kanske utöka sina vistelser år för år.

Tänk tanken bara: säg att varje fritidshusägare lägger ett par tusen varje år på att rusta upp sina hus. Eller ett par tusen på att köpa nya kläder. Ett par tusen per år på att äta på de öländska restaurangerna. Ett par tusen hos livsmedelshandlaren. Det blir mycket pengar det – och man kan få känslan av att de fritidshusboende är mer köptrogna den lokala marknaden än de bofasta är.

De som kommer från Växjö eller Stockholm känner kanske inte samma intresse av att uppsöka de stora kedjorna på andra sidan bron utan kan uppskatta utbudet och servicen i den lokala butiken istället.

Visst kan det bli intressekonflikter mellan de som bor på Öland året runt och de som inte gör det.

I fråga om exempelvis vindkraft har det varit fall där de fastboende varit positiva medan en röststark grupp visstidsboende varit emot.

Men i huvudsak fungerar det utmärkt.

Dagar som dessa bidrar de fritidshusboende till ett levande folkliv, till ett rikare affärsliv och till större möjligheter för alla att klara sig, både på kort och på lång sikt.

Det bästa, inte minst för kommunernas ekonomi, är naturligtvis att allt fler skriver sig på Öland.

Men tills vidare får vi bara konstatera att även den som "bara” är på Öland under viss tid av året, alltid är mer än välkommen. Fritidshusägarna bidrar i högsta grad till ett levande Öland och det ligger i allas intresse.

 

 

 

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från LEDARE
KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.