SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Klimatet och jobben – två utmaningar, en lösning

Publicerad: 22 april 2014

I förra veckan presenterade FN:s klimatpanel IPCC en analys av de lösningar som finns till hands för att stabilisera klimatet, där fortsatt tillväxt av förnybara energikällor var en av de viktigaste faktorerna.


De förutsättningar vi i Sverige har för att ställa om till förnybar energi och nå en klimatneutral framtid kan knappast bli bättre. Drygt hälften av vår el kommer redan från förnybara källor medan övriga Europa ligger långt efter med endast 20 procent förnybart. Vårt land har naturtillgångar i form av vattenkraft, geografiska förutsättningar för vindkraft och långt bättre lägen för solkraft än vad många tror. Vi har också en väl utbyggd infrastruktur och hög teknisk kompetens inom området.

I ett längre perspektiv kommer den svenska kärnkraften att vara utfasad, bland annat av åldersbetingelser. Det gör att vi redan idag behöver ta ett kraftförsörjningsansvar för framtiden. Vår svenska historia i att förädla naturresurser med ett ursprung i trä och järnmalm är en fördel att dra nytta av. Inte nog med att vi kan spela en viktig roll i att stabilisera klimatet, samtidigt har vi också en möjlighet att utveckla ytterligare en exportnäring i form av energi.

I Sverige finns också viljan – företagens och folkets vilja, att vara med och dra sitt strå till stacken genom att investera i förnybar elproduktion. Aldrig tidigare har så många privatpersoner visat intresse för att investera i egen småskalig vind- och solkraft som de senaste åren. Allt fler företag är också på gång att ta klivet in i producentledet – Ikea med sina vindkraftparker är bara ett av många goda exempel. Många kommuner har insett värdet av att investera i förnybar energi, inte minst för att attrahera nya invånare och företag. Här har den offentliga sektorn en mycket viktig roll att fylla. Med en ekonomisk uthållighet har de möjlighet att gå i fronten och visa vägen.

I höst är det val där jobben är en av de viktigaste frågorna. Vilka jobb är det som behövs och vilken bransch är hetast? Vi borde vi dra nytta av vår redan starka position inom förnybar energi. Energibranschen är dessutom den bransch som investerar mest idag och svensk energi bör ses som en ny basindustri. Enligt Statistiska Centralbyrån väntas energiinvesteringarna i år öka med 21 procent till 39,9 miljarder kronor. Det genererar inte bara bättre förutsättningar för klimatet, det skapar också nya arbetstillfällen och en hållbar tillväxt.

 


Tom Istgren, vd Bixia AB

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från INSÄNDARE
KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.