SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Ex-politiker nekas skadestånd

Publicerad: 24 april 2014

Efter flera polisanmälningar och en tidningsartikel stämde den forne politikern en närboende för grovt förtal.
Nu frias denne från anklagelserna.


I stämningen hävdade den tidigare kommunstyrelseledamoten att grannen  vid flera tillfällen under perioden hösten 2011 till maj året efter förtalat honom.
Detta, enligt ex-politikern, genom flera polisanmälningar, skrivelser till kyrkokansliet och hembygdsföreningen samt via en tidningsartikel där grannen ska ha utpekat honom som ”brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt”.

”Besvärande”
På grund av brottsmisstankarna stängdes den dåvarande politikern av från sitt nämndemannauppdrag och gick därmed, enligt egen uppgift, miste om  20 000 kronor i inkomst. Han tvingades även lämna sina politiska uppdrag och förlorade där 10 000 kronor i inkomst.
I målet krävde ex-politikern grannen  på full ersättning för denna ekonomiska skada plus ytterligare 30 000 kronor eftersom han kände sig kränkt av tidningsartikeln.
– Det var besvärande att bli utpekad som brottslig i artikeln. Det framgick av uppgifterna i artikeln att det var honom det handlade om, förklarade ex-politikern i rätten.

Meddelarfrihet
Under förhandlingen i Kalmar Tingsrätt nekade grannen till anklagelserna och har rätten med sig i domen.  
En av de fyra polisanmälningar ex-politikern hänvisade till i stämningen visades inte upp i rätten, i bedömningen av innehållet i två av dem anser rätten att gärningarna inte är bevisade och i den fjärde anses uppgifterna grannen lämnade vid tillfället som ”försvarliga”.
I frågan om skrivelserna till hembygdsföringen och kyrkokansliet står ord mot ord, ingen skriftlig bevisning presenterades för rätten.  Uppgifterna i tidningsartikeln anses samtidigt falla under tryckfrihetsförordningens avsnitt om meddelarfrihet.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.