Wannborga Bränneri och Vingård kommer i höst att lansera sina produkter i Barcelona och Holland. Ingrid och Dahlberg ser med spänning fram emot exportsatsningen.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Ingrid och Gunnar tar sikte på Europa

Publicerad: 10 augusti 2012

Wannborga Bränneri och Vingård kommer i höst att göra en stor exportsatsning. Deras produkter ska lanseras i Barcelona och i Holland.Wannborga Bränneri och Vingård är det ända kommersiella bränneriet i Småland, Öland och Blekinge. De började med att tillverka vinet i början av 2 000-talet och sprittillverkningen kom i gång några år senare.
Tidigare har företaget haft en gårdsbutik och restaurang. Men de fick stänga ner de verksamheterna för att Gunnar Dahlberg förlorade synen. Nu har de bestämt sig för att satsa på bränneriet och vingården. De lanserar tre nya produkter. Det är ekologisk whisky, vodka och gin.
– Själva gården har varit ekologisk sedan 1989. Vi har tidigare använt ekologiska ingredienser i tillverkningen, men nu är den ekologiskt certifierad, säger Gunnar Dahlberg, som driver gården tillsammans med Ingrid Dahlberg.
– Det smakar bättre. Man kan känna att det är mycket smakrikare råvaror. Det blir en mer koncentrerad smak, fortsätter han.

Den största lanseringen handlar om en exportsatsning i Europa och så småningom även USA och Kanada.
– Vi kommer till en början att sälja våra produkter i Barcelona och i de större städerna i Holland. I Europa säljs det 70 cl flaskor och i USA 75 cl. Det innebär att vi måste ta fram nya flaskor om vi ska lansera våra produkter utanför Europa. Därför satsar vi på Europa först och går det bra blir nästa New York, säger Gunnar Dahlberg.
Tidigare har de sålt 1 000 flaskor per år. Nu beräknar de att sälja 1 000 flaskor varje månad.
– Vi har engagerat personer som har hjälpt till med att hitta lämpliga importörer. Vi har ett mikrodestilleri där vi kan göra exakt den typ av sprit som vi vill ha med mycket smak och aromer. De tycker att det är hantverksmässigt och spännande att ha en så nischad produkt, säger Gunnar Dahlberg.
– Vi gör kryddsprit och använder inte essenser som många andra faktiskt gör. Våra råvaror har högsta kvalité, tillägger Ingrid Dahlberg.

En av anledningarna till exportsatsningen är den långa processen för få in produkterna i systembolagets sortiment. Men deras stora problem är försäljningen. Det har gjorts en utredning om att gårdsbrännerier ska få möjligheten att sälja sina produkter på gården. Men det har inte kommit längre än så. I nuläget finns företagets produkter i lagret på de tre närmaste systembolagen, det vill säga i Färjestaden, Borgholm och på systembolaget i Kalmar centrum. I övriga Sverige får man beställa.
De anordnar visningar och vinprovningar. Då efterfrågas deras produkter.
– När de sedan vill köpa våra produkter får vi hänvisa dem till systembolaget i Borgholm. Många tycker det är omständligt och de utländska besökarna förstår inte vad vi menar. En del har trott att vi inte vill sälja våra produkter till dem, säger Ingrid Dahlberg.
– Sverige är det enda landet i världen där man inte får sälja sina egna alkoholprodukter. Innan vi får den här frågan löst blir det ingen stor verksamhet för gårdsbrännerierna här i Sverige. Man måste kunna komma ut på marknaden på ett vettigt sätt, säger Gunnar Dahlberg.
Han ser fram emot den nya satsningen.
– Det känns skönt att slippa vara beroende av den svenska försäljningen, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.