300 av enkäterna som socialförvaltningen skickade ut till 1 200 perosner i början av juni innehöll mycket fel. ?Enkäten är urbota dålig?, säger en av personerna som fick den.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Många upprörda över
”socialens” dåliga svenska

Publicerad: 2 augusti 2012

BORGHOLM
Enkäterna från Socialförvaltningen hade dålig svenska och otydliga frågeställningar. Upprörda läsare har kontaktat Ölandsbladet.
– Enkäten är urbota dålig, säger en av personerna.
Socialförvaltningen skickade i slutet av juni ut enkäter till 1 200 personer över 65 år i Borgholms kommun. Undersökningen gjordes för att ta reda på behovet av att införa valfrihet i hemtjänsten, enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).
I 300 enkäter uppdagades märkliga formuleringar och ordval. Till exempel:
”Hur kan du medverkar?” ”Har du någon synpunkter så går det bra att använda frågeformulärets baksidan.”
I frågeformuläret finns också en hel del fel. bland annat ombeds läsaren att kryssa för ”din kön”, istället för ditt kön. Fråga fem är också felaktigt formulerad: ”På vilken insatserna är du intresserad?” Läsaren får välja mellan alternativen, ”Servicetjänster”, ”Omvårdnadstjänster” och ”Vet ej”.
Flera personer har hört av sig till Ölandsbladet och framfört kritik mot enkäten.
Ett par visade sin enkät för Ölandsbladet och där hade de markerat 15 stav- och syftningsfel.
– Det finns de som tyckte att den var så dålig att de slängde den direkt. Några inflyttade fick enkäten och de skrattade högt innan de slängde den. Enkäten är urbota dålig, säger en av personerna som fick enkäten.

OBEGRIPLIGT SPRÅK
Personen kritiserar också socialförvaltningens personalpolitik.
– Den som har skrivit enkäten är säkert bra på mycket annat men i det här fallet måste man kunna svenska. Det är socialförvaltningen som får bära ansvaret, den här personen gjorde säkert så gott den kunde men det räcker inte.
Personen tycker inte att det är bra marknadsföring för kommunen.
– En 83-åring som får den här rappakaljan undrar ju vad det är. Det går att gissa vad som menas i meningarna men annars är det helt obegripligt. Det här är Borgholm kommuns ansikte utåt.

KUNDE SABOTERATS
Personen ställer sig även frågande till enkätens utformning.
– Den är adresserat till familjen men det är bara en enkät. Vi är två stycken och har givetvis olika åsikter. Nu hade vi en kopiator men det är inte alla som har det, säger personen och fortsätter:
– Enkäten är inte heller numrerad. Vi hade kunnat sabotera hela undersökningen genom att kopiera och fylla i 100 kopior.
Gun-Britt Nyborg är också upprörd över enkäten.
– Det får inte vara på det här viset. Det måste vara klarare frågeställningar och framför allt bättre svenska. Någon på socialförvaltningen berättade att det skulle ha blivit korrekturläst men att det av någon anledning inte hade blivit det.

BEKLAGAR MISSTAGET
Ewa Larsson, socialchef, beklagar djupt misstaget. De första 300 utskickade enkäterna innehöll felaktigheter men resten rättades till och då skickades också två enkäter ut till de som adresserades till familjer.
– Det upptäcktes först när det hade skickats ut. Jag beklagar att det gått ut en enkät som är undermålig. Det är brister i våra rutiner som orsakade felet men vi har rättat till det nu. Det ska inte upprepas, säger hon och fortsätter:
– Det är synd att den inte var numrerad. Men innehållet i enkäten påverkas egentligen inte av det. Svenskan och upplägget var däremot inte tillräckligt bra.
Ewa Larsson vill inte kommentera närmare hur misstaget kunde ha skett eller hur de har ändrat rutinerna.
De vet ännu inte hur de ska använda resultatet av enkäten.
– Vi kommer att diskutera hur vi kan använda resultatet när alla i ledningsgruppen kommit tillbaka från semestern.

ALEXANDER JENSEN
alexander@olandsbladet.se

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.