SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Kalvar ”låg i gödselsörja“

Publicerad: 1 augusti 2012

Länsstyrelsen krävde för över ett år sedan att nötboskapsägaren skulle åtgärda flera allvarliga brister i djurhållningen, vilket inte har skett. Nu har de ansökt om att han ska tvingas betala vite, och förbjuder honom att använda både mjölkladugården och maskinhallarna.
”Länsstyrelsen har under ett års tid uppmanat och förelagt dig att åtgärda bristerna i din djurhållning. Då inga förbättringar har skett och inga åtgärder vidtagits i stallbyggnaderna väljer länsstyrelsen att förbjuda dig att använda både
mjölkladugården och maskinhallen till dess att bristerna är åtgärdade“, skriver länsstyrelsen i Kalmar län till bonden i sitt beslut att förbjuda bonden att använda både mjölkladugården och maskinhallarna tills han har bättrat sig.

De har även skickat in en ansökan till förvaltningsrätten om att döma ut vite, som beslutats tidigare. I den skrev länsstyrelsen att nötdjuren ”tvingats stå och ligga i cirka 30 centimeter gödsel, vilket är helt oacceptabelt ur djurskyddssyndpunkt“

Den 6 juli förra året krävde länsstyrelsen för första gången att den 60-årige mannen skulle åtgärda bristerna. Den allvarligaste gällde golvet i boxarna, men även mellanväggarna var trasiga och det fanns trasiga fodergrindar med vassa kanter, enligt länsstyrelsen, som menade att skicket som boxarna var i innebar en stor skaderisk för djuren.

Vid uppföljning i januari bestämdes ett vite på 7000 kronor per box, om inte 60-åringen åtgärdade bristerna. Vid ytterligare en uppföljning i april användes bara en box, som mannen lovade att lägga in en matta med ströbädd i för att få fortsätta använda.
När länsstyrelsen åter gjorde besök hos 60-åringen i slutet på maj hade ingen förbättring skett, enligt ansökan. Istället fann de åtta-nio kalvar i tre olika spaltboxar vars golv var täckt i gödsel, vilket fick länsstyrelsen att tappa tålamodet.

De flesta av åtgärderna måste genomföras före den 15 oktober, men ett antal gäller omgående. Djuren ska omedelbart få tillräckligt med mat, de ska vara rena och ha tillgång till torr och ren liggyta. Länsstyrelsen bedömer att bristerna är så allvarliga att om bonden inte åtgärdar dem före nästa kontroll kan hans djur bli omhändertagna och han beläggas med djurförbud.


TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.