?En världsunik Ölandsprodukt som både gynnar hälsa och miljö. Och god!?
Ulf och Majsan Wahlquist hyllar bruna bönchipset.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

(Fala)fel blev till bruna bönchips

Publicerad: 21 juli 2009


ÖLAND
Gott gotti gott gott!
Åtminstone om man ska tro Ölandsbladets testpanel. Samt tillverkarna själva.
– En både god och nyttig produkt, ler Majsan Wahlquist på Wahlquist Mat i Källingemöre och tar en tugga till av den senaste tillskottet på bruna bönor-fronten: bruna bönchips.
Så fel det kan bli. Och ändå helt rätt.
Falafel på bruna bönor blev till chips.

– Falafeln blev mindre, mindre, mindre och mindre och till slut helt platt. Och nu har vi världsunik produkt istället, konstaterar Ulf Wahlquist när han och hustrun Majsan bjuder in till premiär för bruna bönchips, en lång resa har nått ett viktigt delmål. Det misslyckade falafel-experimentet är numera ett chips-projekt med flera aktörer.
HEMLIGT
– Projektet startade 2002 och har varit känt inom en liten krets, säger Ulf och berättar om hjälp och stöd från instanser som högskolan i Kalmar, SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB) i Göteborg samt grafik- och designelever.
– Redan har det satsats ett antal hundratusen kronor i projektet, berättar Ulf, förtegen om receptet.

– Hemligt, men till 78 procent bruna bönor.

INVESTERING

Den sugne måste bege sig till Källingemöre för inköp, men andra tider skall komma. Det som idag tillverkas med kavel och pizzaskärare ska, om allt går som planerat, inom snar framtid vara ett verk för maskiner.

– Exakt hur planen ska läggas upp bestäms efter Skördefesten, det handlar om en stor investering i maskiner och lokaler. Nu tillverkar vi så mycket vi kan under resten av sommaren för försäljning här i Källingemöre. Sedan ska vi ha ett antal tusen chips till Skördefesten.

KRISPIG
Förutom smaken, de chips Ölandsbladets utsände fick med sig till redaktionen försvann snabbt, ligger näringsvärdet rätt i tiden. Påstår de sakkunniga.

– Glutenfritt, lågt GI, cirka 13 gram protein per 100 gram...det är en så bra produkt att du kan ge det till dina barn som mellanmål, utbrister herr Walhquist och ger följande smakbeskrivning på denna konsistensmix av fint knäckebröd och chips:
– Krispig, en helt egen smak med lite sötma, nästan nötkaraktär.

NAMNET?
Inte ens produktnamnet, ”bruna bön-chips” kan för en utomstående och icke bruna bönorfrälst kännas aningen...svårsmält, ska vara något hinder.

– De grafik och designelever vi haft till hjälp i början av projektet ryggade också för namnet. Men ju längre tiden har gått så är har bruna bönor blivit mer och mer inne. Det finns inte en lunchbuffé utan bönsallad, så jag tror att vårt chips kommer att heta just bruna bönchips.
MICHAEL STÅHL
michael.stahl@olandsbladet.se

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Tre år för mordbrand

Tingsrätten dömer den tungt kriminellt belastade 51-åringen för mordbranden i Nedra Ålebäck till tre års fängelse. En blodig handske med 51-åringens dna som återfanns vid brandplatsen är starkaste beviset.

Men tingsrättens ordförande ville fria mannen.

Borrning påverkar fastigheter

Mörbylånga kommun hävdar sin rätt att överklaga beslutet om provborrning efter fossilgas. I ett yttrande skriver kommunen att den totalt äger sju fastigheter inom de två områden som är berörda.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

Slutdammat på Cementa

Just nu pågår monteringen av två, med öländska mått, gigantiska stoftfilter vid cementfabriken i Degerhamn. Det är slutfasen av ett mångårigt miljonprojekt som ska minimera utsläppen av stoftpartiklar.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.