Stora Istad
”Jodå, det snurrar däruppe”. Statssekreterare Jöran Hägglund och Bengt Simmingsköld från Eolus Vind kunde nöjt konstatera att den symboliska invigningen av vindkraftsparken i Stora Istad gick i lås.

Största vindkraftverket invigt

Publicerad: 8 november 2007
STORA ISTAD
Äntligen invigt. Efter lite småknackig start med justeringar och bultbyten är vindkraftverken i Stora Istad i full produktion.
– De här fem stora och höga verken representerar bra det tredje benet i Sveriges energiförsörjning, förklarade statssekreterare Jöran Hägglund när han invigde Ölands största vindkraftverk.


Ölands största, och därmed även i kategorin landets största, vindkraftverk är ett populärt besöksmål: många turister har letat sig fram till de fem Enercon-verken i Alböke socken och låtit sig imponeras av storleken och vingarnas mäktiga sus. Även finbesök har hunnit med. När landets vindkraftsintressenter höll stor konferens i Borgholm i slutet av april var Stora Istad en given punkt på dagordningen, 300 konferensdeltagare bussades ut för att lyssna till stolta tal och närgranskning av de då nyligen igångkörda verken.

Trots uppmärksamheten och relativt lång tid i mer eller mindre full drift har Stora Istad 1-5 inte officiellt invigts. Först under gårdagen var det dags och äran att trycka på knappen hade Jöran Hägglund, c-märkt statssekreterare på Näringsdepartementet. Denne hade ett fullspäckat endagsbesök på Öland, förutom flera timmar vindkraft fanns företagsbesök och företagsmöte samt träff med Ötab-folk på programmet.

NÄRA NOG


Ceremonin i utmarkerna av Stora Istad hade något av ”efter-regn-kommer-om- inte-solsken-så-väl-mulet” över sig. Förmiddagens tunga regnskyar som gömt vindkraftverken i dystra moln lättade lagom till invigningsdags och samtliga 2 MW-verk med 78 meter i navhöjd kunde sträcka ut i skaplig vind till publikums förtjusning.

– Vi har alltid haft idén om att en regeringsrepresentant skulle inviga och det här är det närmaste vi kan komma, förklarade Stig Bertilsson från Istad Vind öppenhjärtigt och exklusivt för Ölandsbladet inför Jöran Hägglunds knapptryckning och kortade korta tal ( det blåste kallt där ute).

TREDJE BENET
Jöran Hägglund berättade för sin del för Ölandsbladet att han är ute i landet och reser en till två gånger per vecka, denna vecka tre gånger, att det var första gången han invigde vindkraftverk, att hans specialitet annars är näringsliv och turism, och att alla intryck från dessa utflykter från maktens korridorer får smälta in under ”hemresan”. Talet? Som redan antytts: kort och koncist.

– De här fem stora och höga verken representerar bra det tredje benet i Sveriges energiförsörjning, förklarade Jöran från sin höga balkongposition och rosade den lokala förankringen (bygdens folk äger via Istad Vind ett halvt vindkraftverk i denna 150-miljonersinvestering).

Därefter var det att vända den hyrda bussen och ta sikte mot Strand Hotell och vindkraftsseminarium.

NYTT REKORD
För övrigt kan det noteras att de fem vindkraftverken klockan 01:08 på invigningsdagen den 7 november producerade cirka 1900 kW per verk och per timme i en vind av 11 sekundmeter för att under morgontimmarna nå full effekt på 1950 kW – allt enligt Vattenfalls driftuppföljning på nätet. Full koll på produktionen har även Anna Alvarmo, Stora Istad.

– Rekordmånaden hittills är september, då producerade verken 2,3 miljoner kilowatttimmar. I oktober, då det nästan inte blåste någonting, kom de upp i 1,4 miljoner kW-timmar.

Och november?
– Det ser bra ut. Fram till idag (7 november) har de producerat 859 000 kW-timmar så november kan slå rekord.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

AT-läkare magsjuka efter konferens i Borgholm

Konferensen på matkritiker-hyllade Hotell Borgholm slog ut AT-läkarna.
– Elva personer blev sjuka, konstaterar livsmedelsinspektör Jan Ekelin efter larm om misstänkt matförgiftning.

Förskolor stängs i höst

 Förskolan Parkvillan läggs i malpåse och tillfälliga ”Humlan” har surrat klart när utbildningsförvaltningen koncentrerar förskoleverksamheten i Borgholm till Skogsbrynet.

Popbandet Noice i namnbråk med Harrys

Harrys i Borgholm har hamnat i namnbråk.
– Det kan bli aktuellt med skadeståndskrav, Harrys agerande känns väldigt osmakligt, säger Peo Thyrén, grundare av det smått legendariska popbandet Noice.

Trotsade kylan för vårtalarens skull

Inställd majbrasa, uteblivet fackeltåg och en ilsken nordanvind skapade ett kylslaget valborgsfirande i Kastlösa. Men trots det fylldes gårdsplanen framför skolan av mycket folk.

”Bussigt, KLT, jäkligt bussigt...”

 
Att vara blind eller lida av svår kärlkramp spelar ingen roll.
Det blir till att ta bussen för 69-årige Melvin Selander från Norra Möckleby.
En buss som inte finns...

Dubbla dressyrsegrar till Ostkusten

Vid RK Uddens regionala dressyrtävlingar kom tolv ekipage från Mörbylångadalens RS, Ölands RF och Ostkustens DR, till start. 67 starter genomfördes och fem placeringar gick till ODR, varav två förstaplatser.

Premiären på Litorinavallen i fara

Ölands nyaste fotbollsförening – FK Stora Frö – har fått stora problem vad gäller deras hemmaplan Litorinavallen. Och nu är det osäkert om det blir någon premiär på Litorinavallen för laget.

”Frispel” med högaffel - slog sönder bil

Högaffel kan användas till mycket - som att slå sönder bilar och hota folk med.
– Den här killen fick ett ”frispel”, beskriver polisman Bo Johansson helgens tumultdrama i Långöre.
KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.