Vindkraft
”Ändra 10 MW-lagen”, kräver Eolus Vind AB.

”10 MW-regeln är föråldrad”

Publicerad: 27 april 2007
ÖLAND
”Förlegad och utan effekt” – vindkraftbolaget Eolus Vind skriver till regeringen och vill ha bort 10 MW-gränsen för vindkraftverk i grupp på Öland.Utvecklingen går på många fronter framåt, exklusivt och toppmodernt på 90-talet är numera, i regel, hopplöst passé. Ett exempel är vindkraften, för 15 år sedan krävdes minst ett 40-tal verk för att nå upp till 10 MW (megawatt) – dagens maskiner, som de i Stora Istad, gör det på fem. Däremot har lagtexten angående vindkraftverk i grupp inte hängt med i utvecklingen, vilket Ölandsbladet uppmärksammat tidigare i artiklar och på ledarplats.

UTAN NYTTA
Vindkraftbolaget Eolus Vind går nu i bräschen för lagändring. ”Som vindkraftsetablerare möts man av vissa hinder. Ett sådant hinder är det faktum att det i dag inte är juridiskt möjligt att etablera mer än 10 MW vindkraft i en grupp på Öland. Detta regelverk kom till i en tid när det behövdes mellan cirka 45-100 vindkraftverk i en grupp för att nämnda gräns om 10 MW skulle överskridas. Det var säkert omsorgen om landskapsbilden som gjorde att regelverken kom till”, skriver Bengt Simmingsköld på Eolus Vind till regeringen.

I skrivelsen sägs att vindkraftgruppen i Stora Istad måste strypas med 0,5 MW för att inte komma nära eller över 10 MW-gränsen.

– Utan att någon som helst miljönytta uppnås. Redan där framstår regelverket som föråldrat”, anser Simmingsköld.

HÄMSKO
Dessutom ser han lagtexten som hinder när vindkraftparken på Öland ska moderniseras. ”Kommande behov av att på Öland modernisera befintliga grupper av små och ineffektiva gamla vindkraftverk kommer ytterligare att belysa problemet med detta föråldrade regelverk.” Kravet/önskemålet från Eolus Vind AB är att 10 MW-gränsen tas bort eller moderniseras och har fullt stöd av den lokalt baserade vindkraftintressenten Borgholm Energi AB.

– Regeln är märklig, föråldrad och en hämsko för utvecklingen, kommenterar bolagets vd Benny Wennberg.

Såväl näringsdepartementet som miljödepartementet står som mottagare av Simmingskölds viljeyttring.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

AT-läkare magsjuka efter konferens i Borgholm

Konferensen på matkritiker-hyllade Hotell Borgholm slog ut AT-läkarna.
– Elva personer blev sjuka, konstaterar livsmedelsinspektör Jan Ekelin efter larm om misstänkt matförgiftning.

Förskolor stängs i höst

 Förskolan Parkvillan läggs i malpåse och tillfälliga ”Humlan” har surrat klart när utbildningsförvaltningen koncentrerar förskoleverksamheten i Borgholm till Skogsbrynet.

Popbandet Noice i namnbråk med Harrys

Harrys i Borgholm har hamnat i namnbråk.
– Det kan bli aktuellt med skadeståndskrav, Harrys agerande känns väldigt osmakligt, säger Peo Thyrén, grundare av det smått legendariska popbandet Noice.

Trotsade kylan för vårtalarens skull

Inställd majbrasa, uteblivet fackeltåg och en ilsken nordanvind skapade ett kylslaget valborgsfirande i Kastlösa. Men trots det fylldes gårdsplanen framför skolan av mycket folk.

”Bussigt, KLT, jäkligt bussigt...”

 
Att vara blind eller lida av svår kärlkramp spelar ingen roll.
Det blir till att ta bussen för 69-årige Melvin Selander från Norra Möckleby.
En buss som inte finns...

Dubbla dressyrsegrar till Ostkusten

Vid RK Uddens regionala dressyrtävlingar kom tolv ekipage från Mörbylångadalens RS, Ölands RF och Ostkustens DR, till start. 67 starter genomfördes och fem placeringar gick till ODR, varav två förstaplatser.

Premiären på Litorinavallen i fara

Ölands nyaste fotbollsförening – FK Stora Frö – har fått stora problem vad gäller deras hemmaplan Litorinavallen. Och nu är det osäkert om det blir någon premiär på Litorinavallen för laget.

”Frispel” med högaffel - slog sönder bil

Högaffel kan användas till mycket - som att slå sönder bilar och hota folk med.
– Den här killen fick ett ”frispel”, beskriver polisman Bo Johansson helgens tumultdrama i Långöre.
KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.