SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Kraftlös vindkraft i Stora Istad

Publicerad: 18 april 2007
STORA ISTAD
Resta och klara i Stora Istad – men ingen ström.
– Förseningen har kostat oss oerhört mycket pengar, klagar Stefan Salomonsson på Eolus Vind och skyller debaclet på el-bolaget Eon.
Andra muttrar om tillståndsmiss.


Vindkraftparken i Stora Istad väcker stor nyfikenhet hos gemene man. Helgtrafiken på den lilla bygatan är stundtals tät, många vill på plats närgranska de 119 meter höga verken. En fråga som samtidigt ställs är: ”Varför snurrar de inte?”

– Det undrar vi också. Det sägs bero på någon administrativ grej, att samtliga fem verk måste vara helt klara innan de kan kopplas på nätet. Men tidigare har man sagt att det går bra att koppla på en och en, säger Stig Bertilsson, styrelsemedlem i Istad Vind AB.
– Och vad jag vet är det bara ett verk som inte är helt klart.

ÅT FEL HÅLL


Bolaget äger ett halvt vindkraftverk och andelsägarna har sedan utlovat och avtalat startdatum, mitten av mars, otåligt väntat på inkoppling och driftstart.

– Mer exakt än något med tillståndet har jag inte, de svar vi får från Eolus är att ”verken ska igång så fort som möjligt”. Men vad det innebär är jag inte klar över, säger Stig Bertilsson, bekymrad över situationen.
– Det känns inte bra, räntepengarna tickar åt fel håll. Hur mycket det kostat oss (bolaget) vågar jag inte tala om så här i tidningen.

Tankar om någon form av skadestånd/ersättning till Istad Vind AB finns och har diskuteras bland andelsägarna.

– Fast det viktiga är att verken kommer igång, eventuell ersättning är nästa grej att titta på.

DENNA VECKA?
På Eolus Vind AB, säljare av de fem verken i Istad, dementerar Stefan Salomonsson den påstådda tillståndsmissen och lägger ansvaret på el-bolaget Eon.

– Alla tillstånd är klara, det är Eon vi väntar på. Det är hos Eon:s mätavdelning det inte fungerat med leverans och montering av material, slår den Falkenbergs-baserade projektledaren ifrån sig.
– Jag har pratat med Eon och de lovar att tre verk ska kopplas på nätet denna vecka. Det återstår lite arbete i de resterande två och där hoppas jag på start nästa vecka.

Även Eolus Vind har drabbats ekonomiskt av förseningen.

– Det handlar ju om minst en månad i försening, minst. Oss har det kostat oerhört mycket pengar, vi pratar om 400 000 kronor.

TRE TILL?
Förutom detta oväntade halt på stället i sista stund har vindkraftsatsningen i utmarkerna av Stora Istad gått ovanligt smidigt för att vara ett vindkraftsärende på Öland där rader av överklaganden annars är i legio. Till och med så smidigt att Eolus redan pratar om ytterligare tre verk i sydlig riktning, mot Löt. Detta i nytt projekt. Mark från två privatpersoner samt Svenska Kyrkan är inköpt för ändamålet.

– El-stationen i Istad har kapacitet för tre verk till, det är inga bekymmer så, berättar Stefan Salomonsson och ser ytterligare fördelar.
– Ja, de vi köpt mark av är också sakägare och lär inte överklaga placeringen...

Andra lär dock fatta pennan för diverse inlagor till kommuner och rättsliga instanser.

– Jo, så är spelets gång. Men vi har sökt och sen får vi se, hursomhelst pratar vi minst två år innan det är klart.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

AT-läkare magsjuka efter konferens i Borgholm

Konferensen på matkritiker-hyllade Hotell Borgholm slog ut AT-läkarna.
– Elva personer blev sjuka, konstaterar livsmedelsinspektör Jan Ekelin efter larm om misstänkt matförgiftning.

Förskolor stängs i höst

 Förskolan Parkvillan läggs i malpåse och tillfälliga ”Humlan” har surrat klart när utbildningsförvaltningen koncentrerar förskoleverksamheten i Borgholm till Skogsbrynet.

Popbandet Noice i namnbråk med Harrys

Harrys i Borgholm har hamnat i namnbråk.
– Det kan bli aktuellt med skadeståndskrav, Harrys agerande känns väldigt osmakligt, säger Peo Thyrén, grundare av det smått legendariska popbandet Noice.

Trotsade kylan för vårtalarens skull

Inställd majbrasa, uteblivet fackeltåg och en ilsken nordanvind skapade ett kylslaget valborgsfirande i Kastlösa. Men trots det fylldes gårdsplanen framför skolan av mycket folk.

”Bussigt, KLT, jäkligt bussigt...”

 
Att vara blind eller lida av svår kärlkramp spelar ingen roll.
Det blir till att ta bussen för 69-årige Melvin Selander från Norra Möckleby.
En buss som inte finns...

Dubbla dressyrsegrar till Ostkusten

Vid RK Uddens regionala dressyrtävlingar kom tolv ekipage från Mörbylångadalens RS, Ölands RF och Ostkustens DR, till start. 67 starter genomfördes och fem placeringar gick till ODR, varav två förstaplatser.

Premiären på Litorinavallen i fara

Ölands nyaste fotbollsförening – FK Stora Frö – har fått stora problem vad gäller deras hemmaplan Litorinavallen. Och nu är det osäkert om det blir någon premiär på Litorinavallen för laget.

”Frispel” med högaffel - slog sönder bil

Högaffel kan användas till mycket - som att slå sönder bilar och hota folk med.
– Den här killen fick ett ”frispel”, beskriver polisman Bo Johansson helgens tumultdrama i Långöre.
KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.