Ã…ke Johansson

Statoilmacken på Södra hamnplan har lyckats överleva tiotalet andra bemannande bensinstationer i Färjestaden. OK?macken ett stenkast bort var den sista konkurrenten som fick ge med sig, för en dryg månad sedan.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Sista macken utan soppatorsk

Publicerad: 30 oktober 2012

FÄRJESTADEN
Då: 76 öre litern. Nu: 14 kronor och tre öre litern.
Då: Ett tiotal bemannade mackar i Färjestaden. Nu: Endast en.
Mycket har förändrats på 44 år, men Åke Johansson och hans mack består.Året var 1968 när billackeraren Åke Johansson fick erbjudande om att ta över dåvarande Esso-macken på Södra hamnplan i Färjestaden.
– Såhär i efterhand räddade det ju närmast mitt liv, billackerarna blev ju inte långlivade. Alla jag kände dog innan pensionsålder på grund av alla kemikalier, säger Åke sittandes i det fikarum som fram till 1995 var verkstad. Då byggdes macken om, blev Statoil istället med satsning på livsmedelshantering. Åke är numera pensionär men sönerna Tommy och Ronny har tagit över och han är på plats lite då och då och ger ett handtag.
– Det är kul att macken stannat inom familjen men samtidigt känner jag mig lite skyldig. Branschen är ju så mycket hårdare nu jämfört med 1968, konstaterar han – ett påstående som knappast behöver ifrågasättas. För 44 år sedan såg bensinbolagen på Färjestaden som något av en guldgruva. Det fanns nästan lika många mackar här som i Kalmar berättar Åke.
– Vi hade två Esso-mackar här. Sedan låg OK-macken på andra sidan gatan och var en Gulfstation. Längs storgatan upp hade vi sedan Shell, BP, Uno–x, Texaco, ännu en Esso-mack vid Almérs, en Shellmack i Skogsby och sedan var det ju en Fina-station vid Köpstaden ett tag.

Bensinpriset har alltså ökat från 76 öre per liter till nuvarande 14 kronor och 3 öre. Men folk har i alla år haft samma diskussioner – bensinen anses i alla tider vara för dyr och folk tar för givet att bensinmackarnas vinster ökar i och med prishöjningarna.
– Men det är ju tvärtom. Vi tjänade väl fem gånger så mycket på bensinen per liter när jag började som man gör nu.
– Sedan har vi ju det ständiga skämtet att du som mackägare har det så bra, eftersom du kan köra bil gratis. Det har jag väl fått höra ett tusental gånger, skrattar Åke.
I industriområdet i Färjestaden finns faktiskt reliker från den svunna tid då mackarna blomstrade i Färjestaden. Cisternen som Gulf hade nere vid hamnen plockades ner då bron byggdes men slängdes inte utan delades istället på mitten och  blev tak till några lagerlokaler.
– Men det var väl precis efter det som det var som bäst, när alla bilar kom över bron och vi lämpligt nog låg längs vägen. Det är väl kanske därför vi har överlevt när andra fått ge upp, säger Åke och förklarar att det var till att jobba mer eller mindre dag och natt på den tiden. En tid var något av en motsats till nutidens mackar med självbetjäning – Esso hade anställda som hjälpte folk att tanka rengöra bilen.
– Men till slut försvann det eftersom det var så få som ville betala extra för att få hjälp av någon kille som gjorde honnör.
Kommer det att vända då? Får vi tio mackar i Färjestaden igen någon gång?
– Knappast. Den lönsamheten finns ju inte nu och det är svårt att se att guldåldern ska återkomma.
Vad är det bästa med yrket då?
– Friheten med att ha något eget och att träffa folk. En del kunder har ju tankat hos oss ända sedan jag började. Det kan man kalla stamkunder.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från TILL SIST
Lennart Marmelid

10 år fulla med radionostalgi

Den saliga blandningen med uppemot 100 000 olika låtar från 30-talet och framåt.
Den charmigt oförberedda och levande radiostilen.
Också Lennart Marmelids röstar som folk "blir kära" i.
Kanon FM är radiouppstickaren som blivit mångas favorit.

Mats Fredsson

Först över bron – innan öppningen

När Ölandsbron invigdes för fyrtio år sedan var det prestige att vara först över Ölandsbron – så även på cykelleden. Fram till nu har det varit okänt att Mats Fredsson och hans två kompisar var först när de passerade en timme innan det var tillåtet.

Leif Carnesten

Marknadsgeneralen knallar vidare

I 20 år har Leif Carnesten skapat ordning bland kaos - omkring 200 knallar och 20 000 besökare av Algutsrums marknad. Nu lägger han av, men lägger knappast träskorna på hyllan - för sådana lär han fortsätta köpa varje år.

Tommy Sköldheimer

Nu kan kantorn ta det piano

Efter nitton långa år slutar Tommy Sköldheimer som kantor i Gårdby. Eller "långa" år kanske det ska vara - för det händer faktiskt att en del fortfarande kallar honom för "den nye kantorn".

Tom har en makalös manick

 

Efter 40 år som vinmakare på hobbynivå älskar vinkännarna Tom Liljebergs vin. Gården ute i Räpplinge omgärdas av olika vindruvor och snart är de mogna för att bli vin i den helt unika egentillverkade vinpressen.

7000 lökar bildar unik tavla

Majslabyrinten i Ventlinge har gjort stor succé under Skördefesten. Och nu startas en ny tradition – Sveriges största löktavla skapas just nu av Theo Jansson.

"Jag förstår mindre ju äldre jag blir"

– Nietzsche, Pessoa, Sartre och några andra trevliga gubbar får bo kvar. Men filosofer som inte har någon humor och tror att gud skapat allting åker ut, skrattar Barbro Lindgren utanför sitt hus i Glömminge. I boken "Även en ihålig nöt vill bli knäckt" bjuder hon in mängder av filosofer.

Britt har klätt upp södra Öland i 60 år

På fredag har Britts manufaktur i Södra Möckleby 60-årsjublieum.
Bakom disken står oförtrutet Britt Sjöstrand, 77 år gammal.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.