Anders Hansson och Robert Gustafsson har en krogplan ihop. FOTO: ROLF NILSSON

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Klartecken till Hanssons Krog

Publicerad: 15 augusti 2012


Återigen klartecken i kommunstyrelsen, nu väntar bygglovsgranskning för Robert Gustafsson-satsningen i Societetsparken i Borgholm.
– Samhällsbyggnadsnämnden ska pröva efter lagstiftningen och inte efter folkopinioner, påpekar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Som väntat gjorde kommunstyrelsen tummen upp för ny park- och nöjesrestaurang i Societetsparken och är beredda att arrendera ut 1000 kvadratmeter av parken till Hanssons Krog där komikergiganten Robert Gustafsson och Kalmarkrögaren Anders Hansson spelar huvudrollerna.
Att kommunstyrelsen under sitt sammanträde på tisdagen dessutom var helt enig var möjligen något mer oväntat.
– Inga negativa synpunkter alls, rapporterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, jag tror att alla ledamöter förstod vad detta kan innebära för Borgholms utveckling.
En ledamot, Thomas Johnsson (M), avstod däremot från att rösta.

– Det bra diskussioner i kommunstyrelsen och det var bra att Anders Hansson var med på mötet, därmed kunde ledamöterna ställa frågor honom till direkt och även skicka med önskemål, som att vi gärna ser Robert Gustafsson blir så stor ägare som möjligt i bolaget.
I avsiktsförklaringen sägs inget om offentliga toaletter i utbyte mot noll kronor i arrende, tvärtom betonas att arrendekostnaden ska på samma nivå som andra jämförbara verksamheter. Arrendeavtalet som sådant och i sin mer exakta utformning ska sedan tas av kommunstyrelsen.
– Ett rakt avtal med med marknadsmässig hyra och utan att blanda in toaletter, kommenterar kommunalrådet och plussar för stadsarkitekten Leo Erikssons medverkan vars föredragning under sammanträdet dels handlade om tidigare och stundtals omfattande bebyggelse i Societetsparken, dels det pågående arbetet med utformningen av Hanssons Krog.
– Jag är övertygad om att vi får en modern parkrestaurang som smälter in i parken och blir en del av den och utan att ta så mycket mark i anspråk.

Nästa anhalt och det nästa vecka är Samhällsbyggnadsnämnden där, enligt uppgifter till Ölandsbladet, ett antal ledamöter uttalat sig negativt innan ärendet presenterats för dem den officiella vägen och med alla papper på bordet.
– Samhällsbyggnadsnämnden ska pröva efter lagstiftningen och inte efter folkopinioner, påpekar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

”Risk” för att några låter personligt tyckande och tänkande styra och väger in helt andra faktorer?

– Det kan jag inte kommentera.

Byggprojektets kritiker anser att det krävs planändring för att bygga i parken, i dag säger planen parkmark vilket enligt dem stoppar restaurangen?

– Enligt tjänstemännens bedömning finns inga farhågor på den punkten. När något är för parkändamål, och detta är en parkrestaurang, ska det vara möjligt att bygga utan planändring. Dessutom har Societetsparken historiskt varit bebyggd i stor omfattning och så sent som 1972 fanns Park Hotell där.
På internetforumet Facebook applåderas kommunstyrelsens beslut.
– Väldigt många hejarop från företagare, Borgholmsbor unga som gamla och delårsboende, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.