Vindkraft

Vindkraft väcker debatt i Albrunna. ARKIVFOTO: JAN L LINDGREN

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Vindkraftverk kan hota världsarv

Publicerad: 9 augusti 2012


Ett 70-tal boende i Albrunna har skrivit till kommunstyrelsen i Mörbylånga om sex stycken 130 meter höga vindkraftverk som kan byggas i orten. De menar att planerna kan hota södra Ölands världsarvsstatus. Kommunen förutspår en juridisk prövning.
Ett 70-tal boende i Albrunna har skrivit på en protestlista till kommunstyrelsen mot sex vindkraftverk som Cementa och vindkraftsbolaget O2 planerar att uppföra. Kraftverken ska bland annat försörja Cementas verksamhet med billig el. Brevets författare uppger att vindkraftverken kommer att vara 130 meter höga och ”vara synliga över det öländska alvarlandskapet upp emot 50 kilometer, vilket innebär slutet på den unika miljö av orbruten horist som så många finner unikt med södra Öland“.
Kenneth Lindberg är sommarboende i Albrunna och en av de som har skrivit på protestlistan. Han visste ingenting om vindkraftverken förrän grannarna kom och berättade om planerna. Nu kan värdet på hans fastighet minska, och de kan bli fast med en 130-meters vindsnurra på horisonten.
– De är ju ingen vacker syn, säger han.
I samband med att de köpte huset i höstas frågade han även kommunen om det fanns planer på några större ombyggnader i området.
– Det var ingen som sa något till oss om något vindkraftverk då, säger han.

Förutom att protestera mot att naturvärden och människors hälsa hotas genom lågfrekvent buller menar författarna även att södra Ölands odlingslandskaps världsarvsstatus skulle hotas av de enorma vindkraftverken, som skulle bli störst hittills på ön. Det har påtalats tidigare: redan i november tog kommunstyrelsen emot ett brev från ett rådgivande organ till UNESCO, som utser världsarven, med samma budskap: ”Den aktuella exploateringen med stora vindkraftsanläggningar skulle innebära en påtaglig skada på de kulturvärden som konstituerar världsarvet”, står det i brevet.

Kommunstyrelsens ordförande Kent Ingvarsson (M) uppger att det inte har kommit in någon bygglovsansökan än, men att vindkraftverken är godkända enligt den övergripande vindkraftsplanen.
– En sådan här byggnad påverkar naturligtvis miljön, men det äventyrar inte det som är basen i världsarvet, säger Kent Ingvarsson (M). Det är hela odlingslandskapet med radbyarna och den historiska markindelningen som är det viktigaste, menar han. Huruvida världsarvet är hotat kan dock komma att utredas vidare.
- Den frågan kommer att prövas den dagen vi får in en ansökan, säger han.
I dagsläget har han ingen uppfattning om huruvida kommunstyrelsen skulle godkänna en bygglovsansökan.
– Det är flera uppfattningar som står mot varandra, från Cementa och allmänheten,
och det vore fel av mig att föregripa ett beslut, säger Kent Ingvarsson (M).
Han räknar dock med att frågan så småningom kommer att avgöras i domstol. Om bygglovet godkänns kommer boende att överklaga, och om det nekas utgår han ifrån att Cementa överklagar.
– Oberoende av hur kommunen ställer sig så kommer någon part att pröva det, säger han.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Borrning påverkar fastigheter

Mörbylånga kommun hävdar sin rätt att överklaga beslutet om provborrning efter fossilgas. I ett yttrande skriver kommunen att den totalt äger sju fastigheter inom de två områden som är berörda.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

Slutdammat på Cementa

Just nu pågår monteringen av två, med öländska mått, gigantiska stoftfilter vid cementfabriken i Degerhamn. Det är slutfasen av ett mångårigt miljonprojekt som ska minimera utsläppen av stoftpartiklar.

Ölänningar bäst i katastroftest

Regeringen skulle inte behöva rädda Öland om en katastrof inträffade. Ölänningar är nämligen de som är mest förberedda om all infrastruktur slutade att fungera. Värre blir det för norrlänningarna...

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.