Det är lång väg med flera grindar att köra gruset så det gäller att skyffla av det snabbt. Den principen tillämpar Jens Arnér, Andreas Johansson, Niclas Solberg och Lasse Karlsson från Ölands Trolling- och sportfiskeklubb.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

De bäddar för flera havsöringar

Publicerad: 8 augusti 2012

För några veckor sedan torkade Silverbäcken i Gärdslösa ut och frilade en botten som när det blir vatten igen i höst har goda utsikter att bli barnkammare för en mängd havsöringsbarn. För att det skall bli mera lockande för havande öringar att gå upp i bäcken arbetar ett gäng entusiaster på att skapa ännu bättre förutsättningar.
Det var en kvartett herrar från Ölands Trollings- och sportfiskeklubb med ordföranden Niclas Solberg i spetsen som i helgen arbetade i sitt anletes svett med att gräva gropar i bäckbädden som de sedan fyllde med småsten. En öring på 2-3 kilo behöver en bädd som är en till en och en halv meter lång för att få plats för sin rom.
– Men i höstas måste det ha varit en fisk på fyra-fem kilo här, för rommen låg över en längd på 2,5 meter, fogade Lasse Karlsson in, som tillsammans med Jens Arnér, Andreas Johansson och ordföranden utgör dagens arbetslag. De arbetar alla helt ideellt. Men länsstyrelsen står med det grova gruset, trots allt.

Silverbäckens nedre flöde ut i Östersjön är skapat av människohand eller snarare av maskiner, ty för ett trettiotal år sedan flöt bäcken ut på strandängen i ett odefinierat delta, mer eller mindre ut i en sankmark. Nu utgörs utflödet i havet av en spikrak kanal som dock skuggas av uppväxta alar och har en stenig botten som passar bra för lekande havsöringar.
– Vi har anlagt 24 nya sådana här bäddar för öringarna, så att det sammanlagt finns ett 60-tal lämpliga lekplatser för fisken i bäcken, säger Niclas Solberg. Och huvudsyftet med vårt arbete är att skapa en starkare stam av öring i Östersjön, tillägger han.
Bland annat av det skälet undviker man att fiska på Ölands östra sida, fiskens barnkammare, utan det fiskas mest på den västra sidan av ön, i Kalmarsund.

Den bästa havsöringsbäcken på Öland sägs vara Åbybäcken genom Nedra Ålebäck.
– Men frågan är om det inte skall gå att göra Silverbäcken ett strå vassare ändå, funderar Niclas Solberg.
Idag är Åbybäcken den enda på Öland där fisken är fredad under lektiden, mellan den 1 oktober och den sista december – en lektid som för övrigt är avhängig av förhållandena, den kan pågå in i januari. Snart nog kan det vara dags att freda även Silverbäcken.
En av havsöringsynglets värsta fiender är gäddan, men den förekommer knappt i bäckens nedre flöde, den finns längre upp mot Lindby, där den övervintrar, säger våra sagesmän. Farligast för ynglet i bäcken är torkan, det gäller att inte stanna för länge, utan i tid ge sig iväg ut till havs där dock nya fiender väntar. Det är tufft att vara fisk!


ANDERS MARELL

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Plundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Tre år för mordbrand

Tingsrätten dömer den tungt kriminellt belastade 51-åringen för mordbranden i Nedra Ålebäck till tre års fängelse. En blodig handske med 51-åringens dna som återfanns vid brandplatsen är starkaste beviset.

Men tingsrättens ordförande ville fria mannen.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.