Ett glatt gäng, Ölandsvännerna, samlades hos Liljebergs i Räpplinge.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Ölandsvännerna blickar framåt

Publicerad: 1 augusti 2012

För ungefär tre år sedan startade ett forum på Öland. Då var det inte så många personer som var med som det är nu, för närvarande är det cirka 100 personer i kamratgänget.
Ölandsvännernas idé är att de ska träffas och göra saker tillsammans. Listan på vad de har gjort under årens lopp har blivit lång. I onsdags träffades de hemma hos Ulla och Tommy Liljeberg i Räpplinge för att inta lunch tillsammans. Träffen började med välkomstdrink och rundvandring som bjöd på den ena överraskningen efter den andra. Konstateljé, vindruvsrankor och jordkällare passerades innan det var dags att inta dagens lunch. Alla hade tagit med sig egen lunchkorg och det märktes att sallad av olika slag var populärt denna dag. Vilket kanske inte var så konstig då det var en riktigt varm sommardag.
– Har ni några förslag på vad vi kan hitta på tillsammans framöver? frågade Göran Arvidsson.
Diskussionerna kom igång och Göran berättade om olika aktiviteter de hade fått förslag på. Det som planerats till hösten är: besök på Kalmartravet, boule, bågskytte, golfturnering på Saxnäs, trolling (fiske), skytte (prova på att skjuta med Mauser), besöka Cementa, middagar på olika anrättningar och besöka en robotstyrd bondgård.

Kamratgänget, Ölandsvännerna, är ingen förening med stadgar att följa. De har inte heller några medlemsavgifter utan det är ett forum som är öppet för alla som är inflyttade till Öland från övriga landet.
Den 11 augusti är nästa träff inbokad. Då ses de som vill i Bocketorp för en gemensam kräftskiva. Aktiviteterna har ofta anknytning till Öland och främjar Ölands näringsliv. Alla betalar var för sig och är med på de aktiviteter de vill. När de vill se något annat på fastlandet åker de med Tomas Buss till någon storstad. Efter två dagar tycker de det är skönt att komma hem till lugnet på Öland igen. Nu hoppas de på att fler vill vara med i deras glada kamratgäng. Förslag på olika aktiviteter tar de gärna emot från ölänningar och andra. Att de som samlades i Liljebergs trädgård hade trevligt och roligt tillsammans det kan undertecknad skriva under på.


MARIA BRYNIELSSON


Fotnot: Vill du komma i kontakt med Ölandsvännerna, skicka ett mejl till: olandsvannerna@hotmail.com

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Pundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Tre år för mordbrand

Tingsrätten dömer den tungt kriminellt belastade 51-åringen för mordbranden i Nedra Ålebäck till tre års fängelse. En blodig handske med 51-åringens dna som återfanns vid brandplatsen är starkaste beviset.

Men tingsrättens ordförande ville fria mannen.

Borrning påverkar fastigheter

Mörbylånga kommun hävdar sin rätt att överklaga beslutet om provborrning efter fossilgas. I ett yttrande skriver kommunen att den totalt äger sju fastigheter inom de två områden som är berörda.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.