SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Länsstyrelsen nedringd av kattälskare

Publicerad: 31 juli 2012

Efter att Kattjouren lagt ut ett ”akut nödrop” på sin Facebooksida om att polisen och länsstyrelsen planerade att fånga in samtliga hemlösa katter på Öland, för att sedan avliva många av dem, fick länsstyrelsen över femtio mejl fyllda med ”okvädinsord” och många arga telefonsamtal.
”Imorgon har Kalmar Länsstyrelse och polisen planerat att samtliga hemlösa katter på Öland ska samlas in av polisen. Detta är samma poliskår som dödade katterna i vårt Orreforsärende. I det fallet sattes flera katter i samma bur och sköts sedan ihjäl“ skrev Kattjouren på sin Facebooksida under söndagskvällen. De hade då fått in ett tips från vad de beskrev som en trovärdig källa. 

– Det finns inga sådana beslut, vi har inte planerat det och det är otänkbart med sådana beslut. Det vi tar är enskilda ärenden, och där tar vi beslut i varje enskilt fall om det skulle vara tal om omhändertagande av katter, säger länsveterinär Leif Dahlgren på länsstyrelsen i Kalmar. Han uppger att han inte på 20 års tid har varit med om något liknande, och beskriver en ”masshysteri“ med telefonsamtal och mejl fyllda med svordomar och påståenden om bristanden kompetens. 
– Sist jag var inne och räknade hade vi fått 52 stycken arga mail med diverse tillmälen som jag inte tror lämpar sig för tryck, säger han.

Eftersom uppgifterna publicerades på Facebook spred de sig ”som en löpeld“. Nödropet gillades och spreds 161 gånger, och sågs sannolikt av många fler.
– Det är det som får den explosionslika effekten, säger Leif Dahlgren som säger sig vara bekymrad över att två myndigheters ord verkar väger lättare än den anonyma källan, och att organisationen sprider information utan att kontrollera den först.
– Fortfarande har ingen från kattjouren försökt att få kontakt med oss, säger han.

Personen på Kattjouren som skrev inlägget publicerade på måndagen en kommentar på Facebook. Där förklarade hon sig med att ”eftersom jag inte hade en avgränsning av område så skrev jag Öland. Förstår att detta kan ha uppfattats som en aktion över hela ön vilket det troligtvis inte har varit. ” Publicering försvarades vidare: ”När jag får in den typen av tips från en trovärdig person söndag kväll är det en självklarhet för mig att lägga ut infon. Kattjouren har 1 prioritet, att rädda katterna som förtjänar att få hem och bra liv istället för att dömas ut som icke omplaceringsbara.“

Ölandsbladet har flera gånger försökt nå Kattjouren för en kommentar utan framgång.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Ex-politiker nekas skadestånd

Efter flera polisanmälningar och en tidningsartikel stämde den forne politikern en närboende för grovt förtal. 
Nu frias denne från anklagelserna.

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.