SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Unga utställare på Konsthallen

Publicerad: 26 juli 2012

Sju unga konstnärer, för vilka Öland allt från barndomshem till helt ny bekantskap har arbetat fram en utställning där ön är den gemensamma nämnaren. ”Ön” är också namnet på utställningen, en plats i tid och rum, avgränsad men öppen för tolkning.I utställningen som pågår till den 18 augusti medverkar följande konstnärer:
Jens Fröberg, född 1983 i Malmö, bor och arbetar i Skåne och är utbildad på Valand.
Noak Lönn, född 1980 i Kalmar. Bosatt och verksam i Stockholm. Masterexamen Konstfack, institutionen för konst, programmet Konst i det offentliga rummet.
Felix Lönn, född 1979 i Kalmar. Bor och verksam i Nybro. Ölands konstskola. Måleri , teckning, skulptur, tecknad film och grafiska tryck.
Ebba Forslind, född 1985 i Stockholm. Studerar på Konstfack, institutionen för Grafisk design och illustration. Teckning, text , collage, skulptur.
John Söderberg, född 1986 i Stockholm. Masterexamen i fri konst på Umeå konsthögskola.
Elin Båve, född 1886 i Ornäs, Dalarna. Studerar fri konst på konsthögskolan i Umeå. Tar sin bachelorexamen 2014.
Eskil Liepa, född 1979 i Kalmar/Borgholm. Bosatt och verksam i Umeå. Masterexamen konsthögskolan i Umeå 2011. Arbetar med action (performativt), installation, process, diagram, tejp och medier.
Innehållsmässigt har deras utställning, med sina fragment av deras iakttagelser en postkolonial prägel.
Vi närmar oss ön via olika tolkningar av begreppet och närmar oss slutligen en parafras på August Strindbergs celestografier dock utan dennes anspråk på att finna sanningen om kosmos bakom hans avbildningar av universum. För oss är det viktigare att finna meningen i tillvaron. De skenbara fynden vi här ser framför oss är bara slumpvist utströdda frön och dammkorn.
Att överflyga ett landskap, som visas i en videoinstallation i att tält, är en lika bedräglig bild som de som tv-spelen ger av krigen på marken.

ERICH SCHWANDT

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Plundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Ölands fotbollsdominanter

De är bäst när Ölandstränarna får säga sitt.
Så är det då äntligen på allvar igen.
Lokalfotbollen sparkar igång idag, torsdag, med matchen SSG–Kalmar Södra och sedan fortsätter det med sprakande matcher hela påskhelgen.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.