SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Unga utställare på Konsthallen

Publicerad: 26 juli 2012

Sju unga konstnärer, för vilka Öland allt från barndomshem till helt ny bekantskap har arbetat fram en utställning där ön är den gemensamma nämnaren. ”Ön” är också namnet på utställningen, en plats i tid och rum, avgränsad men öppen för tolkning.I utställningen som pågår till den 18 augusti medverkar följande konstnärer:
Jens Fröberg, född 1983 i Malmö, bor och arbetar i Skåne och är utbildad på Valand.
Noak Lönn, född 1980 i Kalmar. Bosatt och verksam i Stockholm. Masterexamen Konstfack, institutionen för konst, programmet Konst i det offentliga rummet.
Felix Lönn, född 1979 i Kalmar. Bor och verksam i Nybro. Ölands konstskola. Måleri , teckning, skulptur, tecknad film och grafiska tryck.
Ebba Forslind, född 1985 i Stockholm. Studerar på Konstfack, institutionen för Grafisk design och illustration. Teckning, text , collage, skulptur.
John Söderberg, född 1986 i Stockholm. Masterexamen i fri konst på Umeå konsthögskola.
Elin Båve, född 1886 i Ornäs, Dalarna. Studerar fri konst på konsthögskolan i Umeå. Tar sin bachelorexamen 2014.
Eskil Liepa, född 1979 i Kalmar/Borgholm. Bosatt och verksam i Umeå. Masterexamen konsthögskolan i Umeå 2011. Arbetar med action (performativt), installation, process, diagram, tejp och medier.
Innehållsmässigt har deras utställning, med sina fragment av deras iakttagelser en postkolonial prägel.
Vi närmar oss ön via olika tolkningar av begreppet och närmar oss slutligen en parafras på August Strindbergs celestografier dock utan dennes anspråk på att finna sanningen om kosmos bakom hans avbildningar av universum. För oss är det viktigare att finna meningen i tillvaron. De skenbara fynden vi här ser framför oss är bara slumpvist utströdda frön och dammkorn.
Att överflyga ett landskap, som visas i en videoinstallation i att tält, är en lika bedräglig bild som de som tv-spelen ger av krigen på marken.

ERICH SCHWANDT

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Mentala mästare utsedda

Premiär för Ölandsmästerskap på toppmoderna elektroniska banor – samma vanliga psykologiska kraftprov.
Ett femtiotal skyttar gjorde upp om ÖM–titlarna i luftgevär i helgen.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

Slutdammat på Cementa

Just nu pågår monteringen av två, med öländska mått, gigantiska stoftfilter vid cementfabriken i Degerhamn. Det är slutfasen av ett mångårigt miljonprojekt som ska minimera utsläppen av stoftpartiklar.

Ölänningar bäst i katastroftest

Regeringen skulle inte behöva rädda Öland om en katastrof inträffade. Ölänningar är nämligen de som är mest förberedda om all infrastruktur slutade att fungera. Värre blir det för norrlänningarna...

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.

KULTUR/NÖJE

Diggiloo längtar till sommaren

I sommar kommer Diggiloo återigen till Borgholm och just nu är artisterna i Dubai för att spåna idéer inför turnén. De blir allt från Bollywood till countrymusik.