?Mina ord ska inte vara förtryckande. De ska tillåta alla att skapa tolkningar?, säger Walle Dickson som nu ger ut sin första diktsamling. Den 22 juli bjuder han på ett smakprov på kyrkskolan i Mörbylånga.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Walle ger ut hoppfull smärta

Publicerad: 20 juli 2012

GRÄSGÅRD

När byråkratin tog över blev dikterna en tillflyktsort för Walle Dickson. 15 år senare ger han ut sina alster i diktsamlingen Att vara människa – där smärtan sällskapar med hoppet.
– Det var blanketter, ordning och reda och byråkrati på dagen. Att fly in i någon sorts motsats var nödvändigt, förklarar Walle Dickson. Han pratar om tiden som projektledare för konst- och utvecklingsprojekt på Öland.
Men det var långt senare som han kom på tanken att ge ut sina dikter. Under Skördefesten för ett par år sedan fanns hans dikter jämte en del konstverk och hyllningarna triggade igång en lust. Därefter formades den konkreta idéen att inriktning skulle vara det andliga behovet. Handla om livets smärta och glädje och skapa tankar om livet.
– Och då inte på något religiöst vis, utan mitt mål är att dikterna ska vara så pass öppna att de tillåter enskilda tolkningar. Jag vill inte slå fast någonting utan dikterna ska som minsta vara dubbelbottnade.


INGET ORDFÖRTRYCK
Han förklarar sin bekymmersamhet kring orden, att de tycks ha förlorat sin mening i vår tillvaro. Att ord som frihet och demokrati inte har samma värdeladdning längre utan används för att få makt. Ifrågasätter istället för att skapa klarhet.
– Jag vill inte formulera någonting som skapar barriärer. Ord berättar historier och det som är intressant för mig är att alla kan ta till sig orden och skapa sina tolkningar, säger Walle. Som är medveten om att dikter kanske inte tilltalar alla människor, eftersom de anses som en ”svår” typ av läsning.
– Det krävs kanske att man läser en dikt tre gånger för att skapa sig en uppfattning. Men i det fallet handlar det om lite tålamod. Inte om att orden är förtryckande.


SJÄLVDISTANS
Walle förklarar att han knappast haft möjlighet att ha samma självdistans i diktandet för 10-15 år sedan som nu. Numera ser han mycket tydligare motsatserna inom sig själv. Och det han vill förmedla är också både det mest fantastiska och det hemska i livet.
– Att formulera lycka är viktigt men det blir lätt så platt på något sätt. Smärta är lättare, men jag är inte nöjd med bara smärta. Det måste finnas en öppning, en dörr på glänt.
Med andra ord så hoppas han att folk gör sina egna tolkningar av dikterna, men att de samtidigt inte bara fångar upp det deppiga.
– Jag vill beskriva en hoppfull smärta. Förmedla att det allt som oftast finns ett ljus i närheten av eländet.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Ex-politiker nekas skadestånd

Efter flera polisanmälningar och en tidningsartikel stämde den forne politikern en närboende för grovt förtal. 
Nu frias denne från anklagelserna.

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.