SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Kommunen gör storförlust på rättsfall

Publicerad: 20 juli 2012

MÖRBYLÅNGA

KOMMUN
Två bilder på en kommunmedborgare. Kostnad: minst 100 000 kronor.
När Mörbylånga kommun nu driver ett publiceringsmål blir rättegångskostnaderna en dyr affär för skattebetalarna oavsett utgången i ärendet.
– Det är en principiell fråga. Vi som kommun har ett moraliskt ansvar att hålla uppe lag och ordning och i det här fallet väljer vi att lägga pengar på att slutföra målet trots att det kostar en del pengar, säger Staffan Larsson.
Rättstvisten handlar om ersättning för utnyttjande av fotografier som kommunen tagit från en Färjestadsbo hemsida – för att sedan använda i en annan rättstvist mot samme man. Därmed har bilderna blivit offentlig handling, så att vem som helst kan kopiera upp bilderna. Vilket Färjestadsbon alltså opponerar sig mot, han har stämt kommunen och nu pågår målet i Kalmar Tingsrätt. Tvisten innefattar bland annat huruvida han tagit bilderna själv eller ej.


KOSTAR SKATTEBETALARE
Det prekära med fallet är att kommunen kommer att få betala sina rättegångskostnader oavsett utgång i målet. Redan i februari var prislappen uppe i 56 400 kronor, och då var rättegången inte ens framme vid den muntliga förberedelsen. Det är alltså rimligt att anta att summan för rättegången kommer hamna på minst 100 000 kronor för kommunens del – oavsett om de vinner eller förlorar tvisten. För de två bilder som Färjestadsbon kräver omkring 9 000 kronor.
– Ja, tyvärr blir det här dyrt. Det här kostar kommunen och skattebetalarna oerhörda pengar. Ibland sker det sådana här situationer, det är tyvärr inte ovanligt i kommuner.
– Men tvisterna med den här kommunmedborgaren är det värsta jag varit med om under mina tretton år, säger Staffan Larsson. Huruvida det är försvarbart att lägga så mycket pengar på den här rättstvisten tycker han det är svårt att dra slutsatser om i dagens läge.
– När vi är klara med det här kommer vi att utvärdera fallet och fundera på om vi ska agera likadant nästa gång det sker en sådan här händelse.


YTTERLIGARE DOM?
Enligt Staffan Larsson kan en fällande dom för kommunen inte få några andra konsekvenser än att de blir ersättningsskyldiga för bilderna. Enligt den berörda Färjestadsbon kan målet dock ta en annan vändning om han vinner tvisten.
– Då kommer domen att hamna hos åklagaren och den berörda tjänstemannen som tagit bilderna riskerar att dömas till tjänstefel med böter.
Färjestadsbon menar att eftersom kommunen tog saken till Tingsrätten istället för att genast betala de 9 000 kronorna så är risken större för ytterligare en dom.
– I praktiken kan en tingsrättsdom väga tungt när åklagaren ska besluta om tjänstefel, menar Färjestadsbon.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Plundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Ölands fotbollsdominanter

De är bäst när Ölandstränarna får säga sitt.
Så är det då äntligen på allvar igen.
Lokalfotbollen sparkar igång idag, torsdag, med matchen SSG–Kalmar Södra och sedan fortsätter det med sprakande matcher hela påskhelgen.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.