Lars Winnerbäck hade med sig ett rockband med stora meriter. Vilket också märktes. Lars Winnerbäck och publiken bjöd på en mäktig konsert.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Winnerbäck gav Ruinen en mäktig revansch

Publicerad: 17 juli 2012

BORGHOLM

Tillsammans med Publiken gjorde Lars Winnerbäck sin spelning på Sottsruinen minnesvärd. En rockig konsert full med känsla gav Slottsruinen sin revansch.
I söndags var det inte Borgholms Slott som stod på branten, Slottsruinen var tillbaka i sin forna elegans och tyngd. Utsålt och drygt 4 000 personer stod och trampade, längtade efter Lars Winnerbäck.
Lasse, Lasse, Lasse! Vi älskar Lasse!
45 minuter efter Anna Järvinens, som agerade förband, avsked kommer han och bandet ut till publiken. I ett svep spelas låtarna, Jag var och köpte en kostym, För den som letar och Dunkla Rum.
Bandet består av medlemmar från The Hellacopters, Weeping Willows och trotjänaren Johan Persson, som spelar sitt trettonde år med Lars Winnerbäck.


INGEN NÄRVARO
Lars Winnerbäck är rockigare och tuffare. Sköna el-gitarrsriff och hårda trumslag.
Det är bra, härligt och kul. Rocken passar utmärkt i låtarna från hans senaste album som var rockbetonat. Men det det funkar inte riktigt i Dom Tomma Stegen.
På en Lars Winnerbäck konsert brukar publiken få en större del av handlingen. De brukar vara delaktiga, få vara en del av magin.
Första halvan var de åskådare. Känslan fanns inte där, Lars Winnerbäck kändes inte närvarande. Men det skulle bli ändring på det.
– Det är ett väldigt privelegium att komma till Öland och spela på den här fantastiska platsen. Det här är det bästa jag vet under turnén, särskilt eftersom jag får spela inför er och med det här bandet, sa han och fortsatte:
– Jag är ledsen att jag kommer till den här idyllen med alla dystra låtar, men ni vet hur det är, Jag får liksom ingen ordning...
Sedan drog han i gång Jag får liksom ingen ordning och hela ruinen klappade händer, hoppade och sjöng. Det var mäktigt.


LYFTE KONSERTEN
Från kylan in i värmen och Elegi spelades solo av Lasse. Han var, du och jag med pulbiken.
Det blev allsång, dans och känsla. Konserten lyfte, Lasse blev tralliga Lasse, publikens Lasse. Slottsruinens Lasse.
”Tack! Jag är inte precis någon pratkvarn, det är inte min grej. Skriva låtar är min grej. Ni ska veta att det betyder oerhört mycket för mig att ni lyssnar.”
Plötsligt var det en helt annan närvaro från Lasse, han trivdes, publiken myste, bandet kryddade låtarna med rock.


STORSLAGET
Hugger i Sten, Elden och Kom ihåg mig var storslagna. Konserten avslutades med Söndermarken. Ett mäktigt arrangemang, en film på storbildskärmen bakom Lars Winnerbäck tolkade låttexten. Projektorer lös på Slottsruinens väggar. Publiken gungade i takt och sjöng med.
Vinden tog i ordentligt innanför murarna, men det var nog snarare musiken och Lars Winnerbäck som orsakade rysningarna och gåshuden.
En mäktig revansch för Slottsruinen. Den stod stabil och utsöndrade sin forna magi. Magin som en gång i tiden fick stora artister som Bob Dylan och Johnny Cash att välja Slottsruinen.
Efter andra extranumret lämnade bandet och Lars Winnerbäck scenen. Kvar rullade eftertexterna på skärmen samtidigt som skrikande fans deklarerade sin kärlek för honom.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Plundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Ölands fotbollsdominanter

De är bäst när Ölandstränarna får säga sitt.
Så är det då äntligen på allvar igen.
Lokalfotbollen sparkar igång idag, torsdag, med matchen SSG–Kalmar Södra och sedan fortsätter det med sprakande matcher hela påskhelgen.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.