70 meter hög var Holland America Lines väldiga lyxkryssare som lade till 200 meter utanför Grönhögens kustremsa i torsdags för att köra iland en 91-årig medvetslös kvinna.
FOTO: MARTIN RODENSJÖ

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Lyxkryssardrama i Grönhögen

Publicerad: 8 juli 2012

GRÖNHÖGEN

Lyxkryssaren tvingades söka nödhamn i Grönhögen. Med räddningsbåt och ambulanstransport kördes en medvetslös kvinna i 91-års ålder till länssjukhuset.
Som ett bisarrt avsnitt av Gevalia-reklamen ”om du får oväntat besök”. Det var verkligheten när Holland America Lines väldiga lyxkryssare för 3 000 personer under torsdag förmiddag. Hastigt och mindre lustigt tvingades lyxkryssaren som lämnat Danmark och var på väg förbi Ölands östkust lägga till bara 200 meter utanför Grönhögens kust. Detta sedan en 91-årig spansk kvinna hastigt sjuknat in och blivit medvetslös.
– Det är oklart vad det berodde på och hur pass sjuk hon var, men i ett sådant här fall är det ju viktigt att allting går smärtfritt till, förklarar Åke Johansson, hamnkapten i Grönhögen. I kampen mot klockan satte lyxkryssaren iland 91-åringen med hjälp av en räddningsbåt varpå ambulansen tog vid i land för att för in kvinnan till länssjukhuset Kalmar. En insats som gick snabbt och utan komplikationer enligt Åke Johansson. Det är dock oklart hur kvinnan nu mår.
Hade insatsen kunnat genomföras smidigare om det funnits en helikopterplatta i Grönhögen?
– Nä, inte just i det här fallet. I hennes läge, när hon var medvetslös, så skulle hon helst inte förflyttas med en skakig helikoptertransport.
– Däremot hade det varit perfekt med en helikopterplatta för patienter som drabbats av hjärtinfarkt och stroke. Det är ett alternativ som Räddningstjänsten också gärna vill se härnere.


GRÖNHÖGEN PÅ FÖTTER
I stort sett hela Grönhögen var på fötter när händelsen inträffade under förmiddagen. Den väldiga kryssaren är 70 meter hög och rymmer 3 000 personer.
– Det är väl den största båt som lagt till så nära hamnen här i Grönhögen, att den kunde ligga så nära är ju fascinerande. Samtidigt som det förstås var ett allvarligt skarp läge det här, säger Bo Rodensjö som var på plats. Och något större svängrum handlade det heller inte om. Elva meter djupt lär det vara på platsen där kryssaren stannade till och dess skrov ska enligt uppgift sträcka sig åtta meter ner under vattnet.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

Slutdammat på Cementa

Just nu pågår monteringen av två, med öländska mått, gigantiska stoftfilter vid cementfabriken i Degerhamn. Det är slutfasen av ett mångårigt miljonprojekt som ska minimera utsläppen av stoftpartiklar.

Ölänningar bäst i katastroftest

Regeringen skulle inte behöva rädda Öland om en katastrof inträffade. Ölänningar är nämligen de som är mest förberedda om all infrastruktur slutade att fungera. Värre blir det för norrlänningarna...

Hansa Bygg hotar
stämma Borgholm Energi

Hansa Bygg hotar stämma Borgholm Energi på nära 2,5 miljoner kronor. Nås ingen lösning i tvisten innan den 15 april går byggbolaget till tingsrätten.

Nygammalt inspel

i förskolefrågan

På måndag har partierna gruppmöten och de flesta är överens om att det krävs en långsiktig lösning för Näktergalen i Runsten. Föräldrarnas förslag är att flytta förskolan till gamla skolans bottenvåning, något som politikerna är positiva till.

Ytterligare mobbingfall

på Glömminge skola

Ett nytt mobbingfall på Glömminge skola har anmälts till Skolinspektionen. Denna gång rör det en elvaårig pojke som mer eller mindre har utsatts för kränkande behandling under alla skolår sedan första klass.

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.

KULTUR/NÖJE

Diggiloo längtar till sommaren

I sommar kommer Diggiloo återigen till Borgholm och just nu är artisterna i Dubai för att spåna idéer inför turnén. De blir allt från Bollywood till countrymusik.