70 meter hög var Holland America Lines väldiga lyxkryssare som lade till 200 meter utanför Grönhögens kustremsa i torsdags för att köra iland en 91-årig medvetslös kvinna.
FOTO: MARTIN RODENSJÖ

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Lyxkryssardrama i Grönhögen

Publicerad: 8 juli 2012

GRÖNHÖGEN

Lyxkryssaren tvingades söka nödhamn i Grönhögen. Med räddningsbåt och ambulanstransport kördes en medvetslös kvinna i 91-års ålder till länssjukhuset.
Som ett bisarrt avsnitt av Gevalia-reklamen ”om du får oväntat besök”. Det var verkligheten när Holland America Lines väldiga lyxkryssare för 3 000 personer under torsdag förmiddag. Hastigt och mindre lustigt tvingades lyxkryssaren som lämnat Danmark och var på väg förbi Ölands östkust lägga till bara 200 meter utanför Grönhögens kust. Detta sedan en 91-årig spansk kvinna hastigt sjuknat in och blivit medvetslös.
– Det är oklart vad det berodde på och hur pass sjuk hon var, men i ett sådant här fall är det ju viktigt att allting går smärtfritt till, förklarar Åke Johansson, hamnkapten i Grönhögen. I kampen mot klockan satte lyxkryssaren iland 91-åringen med hjälp av en räddningsbåt varpå ambulansen tog vid i land för att för in kvinnan till länssjukhuset Kalmar. En insats som gick snabbt och utan komplikationer enligt Åke Johansson. Det är dock oklart hur kvinnan nu mår.
Hade insatsen kunnat genomföras smidigare om det funnits en helikopterplatta i Grönhögen?
– Nä, inte just i det här fallet. I hennes läge, när hon var medvetslös, så skulle hon helst inte förflyttas med en skakig helikoptertransport.
– Däremot hade det varit perfekt med en helikopterplatta för patienter som drabbats av hjärtinfarkt och stroke. Det är ett alternativ som Räddningstjänsten också gärna vill se härnere.


GRÖNHÖGEN PÅ FÖTTER
I stort sett hela Grönhögen var på fötter när händelsen inträffade under förmiddagen. Den väldiga kryssaren är 70 meter hög och rymmer 3 000 personer.
– Det är väl den största båt som lagt till så nära hamnen här i Grönhögen, att den kunde ligga så nära är ju fascinerande. Samtidigt som det förstås var ett allvarligt skarp läge det här, säger Bo Rodensjö som var på plats. Och något större svängrum handlade det heller inte om. Elva meter djupt lär det vara på platsen där kryssaren stannade till och dess skrov ska enligt uppgift sträcka sig åtta meter ner under vattnet.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.