SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Gasborrning kan ge förorenat vatten

Publicerad: 1 juli 2012

BORGHOLM

Gripen Gas vill borra efter gas på Öland. I ett möte fick borgholmarna veta vad det innebär.
– Om brunnarna blir förorenade kan vi inte borra djupare, sa Tommy Claesson, geolog vid Linnéuniversitetet.I onsdags deltog ett 30-tal personer på Aktionsgruppen Mot Fossilgasutvinning på Ölands (AMFÖ) informationsmöte på Borgholms Stadsmuseum. Föreläsarna var Börje Ekstam, från Ölands naturskyddsförening, Tommy Claesson, geolog vid Linnéuniversitetet, Eva Öberg från AMFÖ, Lars Nilsson-Lund från AMFÖ. Dessutom medverkade Anders Linder, alias Kapten Zoom.
Föreläsningarna varvades med låtar från Anders Linder, specialskrivna för det här tillfället.
Där riktade han skarp kritik mot Gripen Gas planer på gasutvinning på Öland.


ÖMTÅLIG BERGGRUND
Tommy Claessons berättade om hur Öland blev till, hur berggrunden är utformad och hur den ser ut.
– Öland får sitt färskvatten genom endast regnvattnet. Efter avrinning och avdunsting finns det totalt 100 millimeter vatten kvar på Öland. Öland lutar lite mot sydost vilket gör att vattnet rinner österut. Därför drabbas också östra sidan om de skulle borra på västra. Dessutom finns det ett rutnät av sprickor som löper genom berggrunden. Börjar de borra efter gas måste de trycka ner mer vatten i berggrunden och då finns det ett litet skydd för färskvattnet. Borrhålen kommer att fungera som kanaler för gasen och leda upp till ölänningarnas vattenkranar, sa han och fortsatte:
– Ölands färskvatten ligger som en bubbla över saltvattnet. Om brunnarna blir förorenade kan vi inte borra djupare för då kommer vi till saltvattnet.


LÄSKIG METOD
Börje Ekstam gav besökarna bland annat förvarningar om Gripen Gas kommande argumentation för utvinning av gas.
Lars Nilsson-Lund berättade om utvinningsmetoden fracking och vilka som står bakom Gripen Gas.
– Metoden är riktigt läskig då de pumpar ner vatten, sand och en cocktail av gifter i berggrunden. Cocktailen består av 33 procent cancerogena ämnen, 40 procent hormonförändrande ämnen. 60 procent av dem är skadliga för hjärnan och nervsystemet, sa han.
Sedan berättade han att Torgny Berglund är vd för Gripen Gas och att han även är vice vd för Svenska Petroleum AB. Det företaget ägs av samma koncern som också äger Preem AB.
– De är rädda om sitt varumärke. Om Preem hade borrat efter gas skulle vi sluta tanka där men Gripen Gas har inget varumärke av värde. De har inget att förlora, sa han.
Kvällen avslutades med musik och ett frågestund. Där besökarna gav förslag på vad som skulle kunna öka engagemanget hos ölänningarna. Samt hur man blir delaktig i AMFÖ.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.