Mest ris och busk i dag, om något år handelsområde?

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Majoritet för handel på Triangeln

Publicerad: 30 juni 2012

BORGHOLM

Inget köpcentrum med galleria.
Men plats för större livsmedelsaffär samt Beijers och Lantmännen om de så vill.
Samhällsbyggnadsnämnden närmar sig med myrsteg beslut om det omstridda Triangelnområdet i Borgholm - men först kompletterade utredning.
Ärendet Triangeln har sysselsatt kommunen sedan 2008 och har den senaste tiden fått samhällsbyggnadsnämnden i beslutsmässig moras. Möjligen kan tiden av politisk vånda nu ha ett slutdatum.
– En majoritet i nämnden är för ett handelsområde, berättar nämndsordförande Jan Erici (M) och tror på beslut i augusti.
– Först kompletterade utredning, sedan beslut – sådan är målsättningen – i augusti. Därefter går ärendet vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige, fortsätter han.


EN RÖST
De flitigaste argumenten från Triangelområdets belackare är att en större lågprislivsmedelsaffär av typ Willys skulle utgöra ett direkt hot mot lanthandlarna i kommunen samt att en galleria kan döda småbutikerna efter Storgatan.
– Det är viktigt att markera att det inte får vara upplevelsehandel på Triangeln utan enbart större handel, men inget köpcentrum. Det blir möjligt att etablera livsmedelsaffär, påpekar samhällsbyggnadschefen Göran Borgö.
Enligt plan- och bygglagen ska kommunen vid planläggning främja ”en ekonomisk god tillväxt och en effektiv konkurrens”.
– Uppdraget är att öka konkurrensen och inte begränsa densamma.
Vid nämndens sammanträde i veckan antogs med endast en röst marginal förslaget att ”uppdra åt förvaltningen att ta fram antagandehandlingar för handel och service med planbestämmelse H Handel”.


INGET INTRESSE
Göran Borgö medger samtidigt att en sådan planbestämmelse möjliggör galleria.
– Men i praktiken kommer byggnaden, eller byggnaderna, utformas så att det inte passar för galleria, de kommer tvärtom att utformas för så kallad boxhandel. Det finns heller inget intresse för galleria, säger han.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) är tillfreds med beskeden från samhällsbyggnadsnämnden, där för övrigt hennes partikamrater Mats Carlsson och Sven-Ingvar Nilsson röstade mot det vinnande förslaget.
– Jag är nöjd. Ibland måste saker mogna fram och här har funnits stor oro för köpcentrum eller galleria och nu blir det inget sådant, säger hon och har inget emot ett typ Willys på Triangeln.
Tvärtom ser hon en miljövinst.
– Många åker i dag in till Kalmar för att storhandla, med en lågpriskedja på Triangeln slipper de det.
– Men framför allt handlar detta om att frigöra yttre hamnen och möjliggöra bostadsbyggnation där.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

Slutdammat på Cementa

Just nu pågår monteringen av två, med öländska mått, gigantiska stoftfilter vid cementfabriken i Degerhamn. Det är slutfasen av ett mångårigt miljonprojekt som ska minimera utsläppen av stoftpartiklar.

Ölänningar bäst i katastroftest

Regeringen skulle inte behöva rädda Öland om en katastrof inträffade. Ölänningar är nämligen de som är mest förberedda om all infrastruktur slutade att fungera. Värre blir det för norrlänningarna...

Hansa Bygg hotar
stämma Borgholm Energi

Hansa Bygg hotar stämma Borgholm Energi på nära 2,5 miljoner kronor. Nås ingen lösning i tvisten innan den 15 april går byggbolaget till tingsrätten.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.