Mest ris och busk i dag, om något år handelsområde?

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Majoritet för handel på Triangeln

Publicerad: 30 juni 2012

BORGHOLM

Inget köpcentrum med galleria.
Men plats för större livsmedelsaffär samt Beijers och Lantmännen om de så vill.
Samhällsbyggnadsnämnden närmar sig med myrsteg beslut om det omstridda Triangelnområdet i Borgholm - men först kompletterade utredning.
Ärendet Triangeln har sysselsatt kommunen sedan 2008 och har den senaste tiden fått samhällsbyggnadsnämnden i beslutsmässig moras. Möjligen kan tiden av politisk vånda nu ha ett slutdatum.
– En majoritet i nämnden är för ett handelsområde, berättar nämndsordförande Jan Erici (M) och tror på beslut i augusti.
– Först kompletterade utredning, sedan beslut – sådan är målsättningen – i augusti. Därefter går ärendet vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige, fortsätter han.


EN RÖST
De flitigaste argumenten från Triangelområdets belackare är att en större lågprislivsmedelsaffär av typ Willys skulle utgöra ett direkt hot mot lanthandlarna i kommunen samt att en galleria kan döda småbutikerna efter Storgatan.
– Det är viktigt att markera att det inte får vara upplevelsehandel på Triangeln utan enbart större handel, men inget köpcentrum. Det blir möjligt att etablera livsmedelsaffär, påpekar samhällsbyggnadschefen Göran Borgö.
Enligt plan- och bygglagen ska kommunen vid planläggning främja ”en ekonomisk god tillväxt och en effektiv konkurrens”.
– Uppdraget är att öka konkurrensen och inte begränsa densamma.
Vid nämndens sammanträde i veckan antogs med endast en röst marginal förslaget att ”uppdra åt förvaltningen att ta fram antagandehandlingar för handel och service med planbestämmelse H Handel”.


INGET INTRESSE
Göran Borgö medger samtidigt att en sådan planbestämmelse möjliggör galleria.
– Men i praktiken kommer byggnaden, eller byggnaderna, utformas så att det inte passar för galleria, de kommer tvärtom att utformas för så kallad boxhandel. Det finns heller inget intresse för galleria, säger han.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) är tillfreds med beskeden från samhällsbyggnadsnämnden, där för övrigt hennes partikamrater Mats Carlsson och Sven-Ingvar Nilsson röstade mot det vinnande förslaget.
– Jag är nöjd. Ibland måste saker mogna fram och här har funnits stor oro för köpcentrum eller galleria och nu blir det inget sådant, säger hon och har inget emot ett typ Willys på Triangeln.
Tvärtom ser hon en miljövinst.
– Många åker i dag in till Kalmar för att storhandla, med en lågpriskedja på Triangeln slipper de det.
– Men framför allt handlar detta om att frigöra yttre hamnen och möjliggöra bostadsbyggnation där.

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.