Marlene Lindmark, Orvar Lindmark och Simon Johansson nöjda med deras utställning ?Djurpoträtt? som visas i Stora hallen i Himmelsberga.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Himmelsberga erbjuder mångfald

Publicerad: 29 juni 2012

HIMMELSBERGA

Ölands Museum Himmelsberga har ett fullspäckat program för konsten i sommar. En konstnär som sticker ut är Helena Blomqvist.
– Det är häftigt att kunna se utställningen här, säger Maria Lindmark, verksamhetsansvarig.
Just nu har Ölands museum Himmelsberga tre utställningar. I Konsthallen har Helena Blomqvist sin utställning ”The last golden frog”. I Stora hallen visar Marlene Lindmark och Simon Johansson upp sin utställning ”Djurpoträtt”. I Vita huset har Lars Strandbo sin utställning ”Fåglars Landskap”.
Maria Lindmark är väldigt nöjd med utställningarna och framför allt Helena Blomqvist.
– Det är en jättegrej att vi får hit den här bildserien. Den hade nyligen en separatutställning på Fotografiska och är en av de mest omtalade och kända i år. Det är häftigt att kunna se den här och roligt att få visa utställningen. Det gäller att passa på för den är bara här i två veckor, säger Maria Lindmark.
De känner varandra och det är en stor anledning till att den kunde ställas ut i Konsthallen.
– Jag hade kort tid att planera utställningarna i år och vågade knappt fråga henne. Jag tänkte att hon skulle väll ut i världen och visa upp dem. Men hon tyckte att det var jätteroligt att få visa upp dem här.
Helena Blomqvist har hämtat inspiration från Öland och många fotografier är tagna här.
– Hon följer sina idéer och lägger många månader på varje bild. Det är en ganska oprövad stil och hon blandar olika tekniker. Bilderna har både humor och vemod. De är som drömmar, de är knäppa men sedan ser man budskapet, säger hon.


MER LEVANDE
Marlene Lindmark och Simon Johansson har funnit inspiration till sin utställning från bland annat Paris, Karlshamn, New York och Öland. Marlene Lindmark bor på Öland och Simon Johansson är sommarölänning sedan barnsben.
De har använt photoshop för att göra bilderna. Bakgrunden har de klippt i hop från flera olika bilder. Sedan har Marlene målat av bilderna från dator till duk.
– Förut har vi gjort bilderna i datorn och sedan printat ut dem. Men nu har vi provat att föra över dem på duk med akryl, och det blir mer levande.
– Det har varit roligt. Resultatet blir något helt annat jämfört med vad vi gör själva. Nu möts vi, säger Marlene Lindmark.


MAFFIGT
Maria Lindmark är nöjd med utställningen.
– Det är roligt med en sådan annorlunda teknik. Den är verkligen sevärd. Inte ofta man ser ett samarbete mellan två konstnärer med så olika uttryck. Formaten och motivbilderna är symmetriskt, som helhet blir det väldigt maffigt. Det är roligt att Himmelsberga får lite yngre konstnärer med andra uttryck. Det är bra att ha en mångfald.
Lars Strandbo jobbar med akvarell, olja och akryl. Han återkommer ofta till horisonten i sina landskapsmålningar.
– Det är en känd och omtyckt Ölands-konstnär som vi tycker är kul att ha här. Den heter ”Fåglars Landskap” men det är inte så mycket fåglar på bilderna, men man kan ana dem, säger Maria Lindmark.


FULLSPÄCKAT
I sommar kommer det att visas ännu fler utställningar. Bland annat ”Ön” som är specialgjord för Himmelsberga Konsthall. Konstnärerna är: Felix Lönn, Jens Fröberg, Eskil Liepa, Elin Båve, Noak Lönn, Ebba Forslind och John Söderberg.
Margareta Sjögren med måleri, Charlotte Rönnlund med måleri, Föreningen Noshörningen med konsthantverk i olika tekniker, Britt Nilsson med tovat konsthantverk, Karl Meyer och Åke Johansson med keramik, broderi och foto.
– Utställningen ”Ön” är gjord för den här platsen. Jag är nöjd med att vi har lyckats med det, trots att vi inte har samma förutsättningar längre. Det är kul att de har flyttat härifrån, då får de lite distans till Öland samtidigt som de känner ön väldigt väl. De är skickliga och gör det med lite nya ögon, säger hon.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Plundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Ölands fotbollsdominanter

De är bäst när Ölandstränarna får säga sitt.
Så är det då äntligen på allvar igen.
Lokalfotbollen sparkar igång idag, torsdag, med matchen SSG–Kalmar Södra och sedan fortsätter det med sprakande matcher hela påskhelgen.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.