Här står nöjda representanter från projektets aktörer. Från vänster: Mats Bengtsson, Norra Ölands Intresseförening, Lisbeth Lennartsson, kommunalråd, Bertil Westerlund, Tillväxtverket, Bo Lönnqvist, Hela Sverige Ska Leva och Jörgen Petersson, som äger ICA-butiken.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Nu ökar servicen i ”Kroken”

Publicerad: 29 juni 2012

BYXELKROK

Efter 20 års arbete och engagemang finns det nu en Servicepunkt i Byxelkrok. Där kommer det finnas möjlighet att köpa olika tjänster.
– Detta är en viktig del i utvecklingen av norra Öland, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.
I tisdags invigdes servicepunkten på ICA i Byxelkrok. Det bjöds på tilltugg, cider och Lisbeth Lennartsson var invigningstalare.
– Det är roligt att få välkomna er alla till den här invigningen. Det är många års arbete som ligger bakom detta. Det finns ett stort lokalt engagemang och detta är en viktig del i utvecklingen av norra Öland. Sedan tidigare finns arbetet med gästhamnen, latrinpumpen och bensinstationen, säger hon.
Sedan fick representanter från aktörerna inom projektet, Tillväxtverket, länsstyrelsen, Borgholm kommun, Ölands Näringslivskontor, Hela Sverige Ska Leva, Intresseföreningen Ölands Norra och Regionförbundet ge sin syn på projektet.
– Jag tyckte det var ett bra förslag och jag hade en lokal som ändå stod tom. Vi är inte färdiga med lokalen, den ska fyllas och det finns planer för en utbyggnad. Den behövs handikappanpassas och få en egen ingång. Jag hoppas att den blir utnyttjad, säger Jörgen Petersson, som äger Ica-butiken i Byxelkrok.


FÖRSTA I LÄNET
Tanken med Servicepunkten är att företag, föreningar, ortsbor och turister ska kunna köpa tjänster där. Till exempel koppla upp sig på internet, hålla videokonferenser, föreläsningar, turistinformation, ta del av kommunala blanketter och äldre ska få hjälp med att betala räkningar via internet. Tillväxtverket är också med och finansierar personal för tio timmar i veckan.
– Det här är den första servicepunkten som har byggts ur ett medborgarperspektiv i länet. Det har varit ett stort engagemang och nu är lokalen klar. Nu ska de försöka få ett innehåll i den men med engagemanget som finns både lokalt och kommunalt är jag inte orolig. Servicepunkten kommer utan tvekan att fyllas med service, säger Bo Lönnqvist, från Hela Sverige Ska Leva.


STARTSKOTTET
Ulrick Nilsson har tillsammans med Bo Lönnqvist varit projektledare för Servicepunkt Byxelkrok. Under arbetet hade han en halvtidstjänst och han är nöjd med resultatet.
– Det känns givetvis bra och nu gäller det att vi fyller det med innehåll. Här kommer folk att få köpa tjänster av servicepunkten. Det är precis i startskottet så vi har inte hunnit att få ordning på allting, men snart kommer vi i gång, säger han och fortsätter:
– Vi har bevisat att det går att samarbeta. Vi har en bensinstation och nu har vi en servicepunkt. Jag vill tacka Lars Frick som ställde upp och förde in våra idéer i kommunhuset. Han har varit jätteviktig.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

15-årig flicka försvunnen

En 15-årig flicka har anmälts försvunnen av sina föräldrar i Mörbylånga. Hon har inte setts till sedan onsdag eftermiddag.

Näktergalen flyttar till skolan

Förskolan Näktergalen flyttar in i Runstens skola, antingen i kommunal regi eller som hyresgäst.

– Det finns inte investeringsutrymme för att bygga nytt, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).
Samtidigt är en lösning på förskoleproblematiken i Södvik mycket nära.

Pundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Tre år för mordbrand

Tingsrätten dömer den tungt kriminellt belastade 51-åringen för mordbranden i Nedra Ålebäck till tre års fängelse. En blodig handske med 51-åringens dna som återfanns vid brandplatsen är starkaste beviset.

Men tingsrättens ordförande ville fria mannen.

Borrning påverkar fastigheter

Mörbylånga kommun hävdar sin rätt att överklaga beslutet om provborrning efter fossilgas. I ett yttrande skriver kommunen att den totalt äger sju fastigheter inom de två områden som är berörda.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.