SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Kommunen agerar mot stölder i verksamheten

Publicerad: 24 juni 2012

BORGHOLM KOMMUN
Nu vill socialförvaltningen införa en policy där alla stölder hos brukare polisanmäls. Samtidigt kan Socialchefen Ewa Larsson inte dementera att personal ligger bakom stölderna.
– Jag har bara jobbat här en månad och därför kan jag inte uttala mig om det, säger Ewa Larsson, socialchef.
Ölandsbladet har tidigare skrivit om att äldre har drabbats av stölder i Borgholm kommun och att de har kunnat sättas in samband med kommunala vårdinsatser. Nu har socialförvaltningen i Borgholm kommun beslutat om en policy vad gäller stölder hos brukare och klienter som använder tjänster som till exempel hemtjänst eller hemsjukvård av kommunen.
– Tidigare har vi haft en policy där vi frågar brukaren om den vill polisanmäla en stöld. Jag har istället velat införa en rutin där vi alltid polisanmäler när det har skett en stöld hos en brukare. Det är för att våra brukare ska slippa ta ställning. Vi kommer att diskutera detta med nämnden nästa vecka, säger Ewa Larsson, socialchef.


UTREDER INTE
Den innebär att oavsett verksamhet ska en polisanmälan göras då misstanke om stöld når personalen. Närmsta chef ska genast rapportera detta i förvaltningens avvikelsesystem. Ansvarig enhetschef tillsammans med verksamhetschefen genomför polisanmälan och informerar målsägare.
Vidare understryker kommunen att de inte utreder några brott. De polisanmäler och sedan får polisen utföra en brottutredning. Samtidigt hävdar kommunen att de inte misstänker att det är någon personal inblandad i stölderna.
I ett brev till samtliga brukare/klienter eller företrädare för brukare/klienter skriver Ewa Larsson bland annat: ”Vi vill också med denna information understryka att vi inte på något sätt misstänker att det är personal inblandad.”
Stölderna har skett under en längre tid. Tidigare har ni misstänkt personal men det gör ni inte nu. Hur kommer det sig?
– Jag har jobbat här sedan den 21 maj och kan inte uttala mig om det som har hänt tidigare. Det tillhör historien och det har jag därför svårt att uttala mig om.
Kommunen jobbar förebyggande med att få bukt på stölderna hos brukarna.
– Vi går ut med information till brukarna om våra rutiner, att de ska vara försiktiga med vilka de släpper in i sitt hem och att de förvarar sina värdesaker säkert. Vi rapporterar alla stölder till vårt avvikelsesystem för att få en tydlig överblick, säger hon.

ALEXANDER JENSEN

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från ETTAN

Pundringar vid Sandby borg

Sandby borg har utsatts för nya plundringar. Nu vädjar länsstyrelsen till ölänningarna att rapportera så fort de ser någon som går med metalldetektor eller på annat sätt uppträder misstänkt på öländska marker.

– Vi kan inte vara överallt, i dagsläget är allmänheten det bästa skyddet, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen.

Tre år för mordbrand

Tingsrätten dömer den tungt kriminellt belastade 51-åringen för mordbranden i Nedra Ålebäck till tre års fängelse. En blodig handske med 51-åringens dna som återfanns vid brandplatsen är starkaste beviset.

Men tingsrättens ordförande ville fria mannen.

Borrning påverkar fastigheter

Mörbylånga kommun hävdar sin rätt att överklaga beslutet om provborrning efter fossilgas. I ett yttrande skriver kommunen att den totalt äger sju fastigheter inom de två områden som är berörda.

Elfel bakom totalbrand

Ett elfel låg troligen bakom söndagens totalbrand i en mangårdsbyggnad i Bjärby norr om Runsten.

- Branden upptäcktes när den gick igenom taket, berättar brandmästare Göran Andersson.

Hotellinvigning på Kaj 4

Idag onsdag är det stor premiär för det nybyggda hotellet på Kaj 4 vid hamnen i Färjestaden.

Och allmänheten är inbjuden att ta del av mat och musik under invigningen.
– Alla, med betoning på alla, är välkomna, säger krögaren och ägaren Mikael Nilsén.

Vill ha ny förskola

Flytta förskolan Näktergalen i Runsten till bottenvåningen på den snart sextio år gamla och övergivna skolbyggnaden mitt i byn?

Inget hett alternativ för de närmast berörda.
– Personalen ser fram emot nybyggnation, de vill ha vad som är bäst för barnen, säger Marwin Johansson, rektor för det södra rektorsområdet.

Doug Seegers till Carlas café

Den före detta hemlöse musikern Doug Seegers blev känd med låten "Going down to the river" i tv-programmet Jills veranda. Nu ska han spela på Carlas café den 2 och 3 juli.

Olika turer kring bageritjänster

Färjestadens hembageri ville pröva nya vägar för att förbättra verksamheten. Tre tjänster skulle minskas men den nya lösningen föll inte väl ut. De anställda som riskerade minskade tjänster hann dock söka andra jobb.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.

KULTUR/NÖJE

Nostalgiskt på VIDA Museum

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.