Så här ska insidan av den nya porten och trappan se ut. Skiss från Atrio arkitekter.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Eketorps borg kan byggas om

Publicerad: 20 juni 2012

EKETORP

Mörbylånga kommun tog igår emot en ansökan om bygglov för Eketorps borg. En ny trappa, ny port och ombyggt murkrön kommer att bli verklighet nästa år om bygglovet godkänns.
– Det som bygglovet har kommit för är södra porten som ska byggas om till en helt ny port, och där håller vi på med projekteringsfasen just nu, säger Andreas Juhl, som är verksamhetsledare för Eketorps borg på Kalmar läns museum. Det kommer även att bli en ny trappa upp till murkrönet, och en ”förstärkning av personsäkerhet“ på murkrönet till den nya trappan.

Det är en teknisk utmaning att bygga om den mycket gamla borgen. Forskning har gjorts för att återskapa utseendet som sektionen ursprungligen kan ha haft.
– Nu är det extra svårt, eftersom borgen har tre olika upplagor, säger Åke Knutsson på ingenjörsfirman M. Gustafsson AB, som arbetar med projektet.
De har arbetat från den senaste versionen av borgen, som är från omkring år 1200, enligt Åke Knutsson.


EU-MILJONER
Ombyggnaden bekostas genom ett EU-projekt, där även Borgholm slott, Kalmar slott och Huseby bruk i Grimslöv ingår. Hela projektet har en budget på över 50 miljoner kronor, enligt Andreas Juhl.
– Det är jättestort, Eketorp är egentligen en ganska liten del av det, säger han.
Projektet ska främja näringsverksamhet på platserna, genom exempelvis aktiviteter med besökarna.
– Att skapa intäktskapande ytor, som det heter EU-byråkratiska, säger Andreas Juhl.

Kalmar läns museum vill börja med ombyggnationen den första november i år, och det beräknas pågå hela nästa år. De har ännu inte fått några signaler från kommunen om bygglovsfrågan, men de tror att det ska gå utan problem, eftersom det inte finns grannar och andra som kan störas av bygget.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från NYHETER

Vandalisering av nyöppnat hotell

Knappt en vecka efter invigningen har hotell Kaj 4 utsatts för vandalisering.
– Det är olustigt, som att någon har varit inne på mitt liv, säger ägaren Mikael Nilsén.

Motioner besvaras inte i tid

Omkring hälften av de motioner som inte besvarats av Mörbylånga kommunfullmäktige är över ett år gamla. Trots att motionerna ska besvaras inom ett år, enligt kommunallagen.

Krafttag ska lyfta sydöstra Öland

Från Lilla Brunneby till Långe Jan finns ett stort antal företagare som riktar sig mot turister. Men sydöstra Öland har ett tufft utgångsläge i den öländska konkurrensen om turismen.

Genom att samla krafterna hoppas företagarna på fler besökare.

Redline Recordings artister till Öland

Med tolv veckor kvar till Öland Roots presenterar festivalen ett unikt samarbete med hyllade Redline Recordings. Skivbolaget är en av de viktigaste krafterna i Sverige inom urban musik och till Öland Roots kommer Redline Recordings med de största av sina artister.

Norra Ölands nya präst

Nu har Eva Solid kommit tillrätta i nya bostaden i Högby prästgård och söndagen var en viktig dag i hennes och många andras liv.

Hotellet på taket invigt

– För ett år sedan fick jag höra om planerna, ett hotell på taket. Då tyckte jag det lät galet, men här står vi i dag och jag tycker det blir kanon.

”Förbaskat bra och vacker film”

Ölands Bank och Regionförbundet var stora finansiärer till Skumtimmen men de vill inte kalla det en flopp. Trots att det stora produktionsbolaget Yellow Bird valde att hoppa av projektet.

Försvunnen flicka återfunnen

Efter att ha varit försvunnen ett drygt dygn återfanns en 15-årig flicka på södra Öland under skärtorsdagens eftermiddag.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.