Janne Jansson, sittandes tre från vänster, bredvid Tomas Brolin, i EM-truppen 1992.

FOTO:SCANPIX

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Fortfarande enda öländska EM-spelaren

Publicerad: 7 juni 2012

MÖRBYLÅNGA/NORRKÖPING
Europas största fotbollsevenemang. Med Sverige som festfixare. Och en av de inbjudna var ölänningen Janne Jansson.
Fotbolls-EM 1992 har en speciell plats i de svenska historieböckerna, med öländsk prägel.
– Att kliva in på ett fullsatt Råsunda när vi mötte England med en sådan fantastisk stämning på läktaren. Det är nog det mäktigaste ögonblicket från turneringen, säger Janne Jansson, före detta spelare i Mörbylånga GoIF, Öster, IFK Norrköping, Port Vale och Svenska landslaget.
Det är nu 20 år sedan han fick det sköna samtalet från förbundskapten Tommy Svensson att han var uttagen i landslags-truppen som skulle representera Sverige i EM 1992.
– Det var riktigt skönt att få bekräftelse på att jag var bland de 20 bästa spelarna i Sverige. Men det är möjligt att jag kan vara mer nöjd nu efteråt, det var så mycket fokus när du levde mitt i den världen.
Mästerskapet skulle komma att bli en sorts språngbräda till den klassiska VM-turneringen 1994 och det var 1992 som många av bronshjältarna fick sina internationella genombrott.


STENHÅRD  KONKURRENS
– Det blev ett otroligt tryck kring fotbollen det året. Det var då som den riktiga haussen kring landslaget började och lärdomen från EM på hemmaplan låg till stor del bakom succén i VM två år senare.
Konkurrensen var stenhård för Janne Jansson, med mittfältsspelare som Jonas Thern, Stefan Schwartz, Klas Ingesson, Anders Limpar, Jocke Nilsson och Magnus Erlingmark i truppen.
– Jag visste att jag var bland de sista som blev uttagna, men samtidigt gjorde jag ju allt på träningarna för att visa att jag borde spela.


INGET INHOPP
I gruppspelet spelade Sverige lika med Frankrike och slog Danmark och England, men sedan blev Tyskland för svåra i semifinalen.
– Den matchen hade vi några avstängningar och jag hoppades så klart att jag skulle få spela. Men tyvärr blev det inget inhopp.
Sverige slutade delad trea i turneringen tillsammans med Nederländerna, danskarna gick segrande ut mästerskapet, efter att endast förlorat mot Sverige.
– Stämningen i truppen var en av de viktigaste nycklarna. Tommy Svensson lyssnade verkligen på spelarna och Jonas Thern var för mig en idealisk lagkapten.
– Och sedan hade vi förstås gudabenådade spelare också i Brolin och Dahlin till exempel.
Janne berättar dock att reservlaget i truppen faktiskt slog a-laget bara en vecka innan turneringen.
– Haha, Tommy tog ut fel lag alltså.


TAGGADE
– Nä, så var det förstås inte snarare var vi som kom underifrån otroligt taggade på att visa vad vi kunde.
Efter EM blev det en del spel i kvalet till VM 1994.
– Men det var nog 1992 som jag var som bäst i hela min karriär. Så visst hade det känts perfekt att få spela lite under EM.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från TILL SIST
Lennart Marmelid

10 år fulla med radionostalgi

Den saliga blandningen med uppemot 100 000 olika låtar från 30-talet och framåt.
Den charmigt oförberedda och levande radiostilen.
Också Lennart Marmelids röstar som folk "blir kära" i.
Kanon FM är radiouppstickaren som blivit mångas favorit.

Mats Fredsson

Först över bron – innan öppningen

När Ölandsbron invigdes för fyrtio år sedan var det prestige att vara först över Ölandsbron – så även på cykelleden. Fram till nu har det varit okänt att Mats Fredsson och hans två kompisar var först när de passerade en timme innan det var tillåtet.

Leif Carnesten

Marknadsgeneralen knallar vidare

I 20 år har Leif Carnesten skapat ordning bland kaos - omkring 200 knallar och 20 000 besökare av Algutsrums marknad. Nu lägger han av, men lägger knappast träskorna på hyllan - för sådana lär han fortsätta köpa varje år.

Tommy Sköldheimer

Nu kan kantorn ta det piano

Efter nitton långa år slutar Tommy Sköldheimer som kantor i Gårdby. Eller "långa" år kanske det ska vara - för det händer faktiskt att en del fortfarande kallar honom för "den nye kantorn".

Tom har en makalös manick

 

Efter 40 år som vinmakare på hobbynivå älskar vinkännarna Tom Liljebergs vin. Gården ute i Räpplinge omgärdas av olika vindruvor och snart är de mogna för att bli vin i den helt unika egentillverkade vinpressen.

7000 lökar bildar unik tavla

Majslabyrinten i Ventlinge har gjort stor succé under Skördefesten. Och nu startas en ny tradition – Sveriges största löktavla skapas just nu av Theo Jansson.

"Jag förstår mindre ju äldre jag blir"

– Nietzsche, Pessoa, Sartre och några andra trevliga gubbar får bo kvar. Men filosofer som inte har någon humor och tror att gud skapat allting åker ut, skrattar Barbro Lindgren utanför sitt hus i Glömminge. I boken "Även en ihålig nöt vill bli knäckt" bjuder hon in mängder av filosofer.

Britt har klätt upp södra Öland i 60 år

På fredag har Britts manufaktur i Södra Möckleby 60-årsjublieum.
Bakom disken står oförtrutet Britt Sjöstrand, 77 år gammal.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.