Erik Karlsson och Rickard Liljeberg ger sig i juli månad ut på en 207 mil lång cykelstrapats från Smygehuk till Treriksröset.

SKRIV UT
TEXTSTORLEK
Bilder
Läs mer
Inga länkade artikler
Länkar
Inga länkar
Filer
Sociala nätverk

Cyklar genom Sverige på 8 dagar

Publicerad: 22 maj 2012

FÄRJESTADEN


– Jag är uppväxt vid datorn, säger Erik Karlsson från Mörbylånga.
– Jag gillar inte sport, säger Rickard Liljeberg från Malmö.
Nu har de utmanat varandra. Den 6 juli bär det av från Smygehuk i söder – på åtta dagar ska de avverka de 207 milen till Treriksröset i norr.


– Visst är det galet, ingen av oss är ju ens elitmotionär, det kommer bli oerhört tufft, säger kompisarna på plats i Färjestaden. Erik har precis cyklat dit från Mörbylånga – och Rickard ända från Malmö.
– Det är 30 mil upp hit, ungefär samma sträcka som vi ska klara av åtta dagar i sträck i juli, konstaterar han som faktiskt aldrig gillat sport, men som däremot är väldigt svag för utmaningar. Och en osedvanligt tuff sådan väntar alltså i och med den 207 mil långa cykelstrapatsen – som dessutom innefattar deltagande i Vansbrosimningen på vägen.
– Det blir som ett skönt avbrott i cyklingen. Och sedan är ju dessutom planen att genomföra en Svensk klassiker i år, med Vasaloppet, Lidingöloppet och Vätternrundan.

SKAFFA "SEXPACK"
Det som gör satsningen så speciell och imponerande är att bara för några år sedan var båda två som fastväxta framför sina datorer. De jobbar som ingenjörer och det var först när de började slå vad med varandra som träning på allvar blev en del av vardagen.
– Det börjde med att vi slog vad om vem som fick ett ”sexpack” på magen först. Men ingen lyckades inom den utsatta tiden och som straff fick vi då avverka Vätternrundan och Vasaloppet.
Under detta straff ploppade nästa galna idé upp – sommarens mastodontcykling. En utmaning som visserligen kommer genomföras tillsammans, men rivaliteten är tuff under ytan. På bloggen galenutmaning.se går det att följa alla förberedelser och den träningsdos som avverkas. En konkurrens där Rickard i skrivande stund avverkat 8537 kilometrar jämfört med Eriks 8478.
– De där siffrorna följer vi ju stenhårt. När det är extra jobbigt är det en extra tagging att föreställa sig Rickard 20 mil bakom mig, säger Erik. Hans träningsdos består dels av cykelturer från Mörbylånga till jobbet i Färjestaden, dels av träning med Färjestadens motion.
– Det är svårt att trycka in alla mil. Men att avverka alla mil är kanske inte alltid det svåraste, utan istället att få vardagen att gå ihop och inte göra sig för impopulär där hemma.
Men vem har då bäst förutsättningar för att klara av de 207 milen, att uthärda värk i axlar och rumpa och bära cykeln den sista milen upp till Treriksröset den 14 juli?
– Jag skulle säga att Erik ligger före mig i träningen, han är i bättre form och snabbar på rundorna, säger Rickard.
– Jag är nog ganska säker på att om någon av oss faller ifrån så är det jag. När det väl gäller är Rickard riktigt vass, säger Erik.

MAGNUS ANDERBERG

Kommentarer från Facebook

OBS: Alla kommentarer tillhandahålls av Facebook och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera har du tagit del av och godkänner våra regler som finns att läsa här

Mer från TILL SIST
Lennart Marmelid

10 år fulla med radionostalgi

Den saliga blandningen med uppemot 100 000 olika låtar från 30-talet och framåt.
Den charmigt oförberedda och levande radiostilen.
Också Lennart Marmelids röstar som folk "blir kära" i.
Kanon FM är radiouppstickaren som blivit mångas favorit.

Mats Fredsson

Först över bron – innan öppningen

När Ölandsbron invigdes för fyrtio år sedan var det prestige att vara först över Ölandsbron – så även på cykelleden. Fram till nu har det varit okänt att Mats Fredsson och hans två kompisar var först när de passerade en timme innan det var tillåtet.

Leif Carnesten

Marknadsgeneralen knallar vidare

I 20 år har Leif Carnesten skapat ordning bland kaos - omkring 200 knallar och 20 000 besökare av Algutsrums marknad. Nu lägger han av, men lägger knappast träskorna på hyllan - för sådana lär han fortsätta köpa varje år.

Tommy Sköldheimer

Nu kan kantorn ta det piano

Efter nitton långa år slutar Tommy Sköldheimer som kantor i Gårdby. Eller "långa" år kanske det ska vara - för det händer faktiskt att en del fortfarande kallar honom för "den nye kantorn".

Tom har en makalös manick

 

Efter 40 år som vinmakare på hobbynivå älskar vinkännarna Tom Liljebergs vin. Gården ute i Räpplinge omgärdas av olika vindruvor och snart är de mogna för att bli vin i den helt unika egentillverkade vinpressen.

7000 lökar bildar unik tavla

Majslabyrinten i Ventlinge har gjort stor succé under Skördefesten. Och nu startas en ny tradition – Sveriges största löktavla skapas just nu av Theo Jansson.

"Jag förstår mindre ju äldre jag blir"

– Nietzsche, Pessoa, Sartre och några andra trevliga gubbar får bo kvar. Men filosofer som inte har någon humor och tror att gud skapat allting åker ut, skrattar Barbro Lindgren utanför sitt hus i Glömminge. I boken "Även en ihålig nöt vill bli knäckt" bjuder hon in mängder av filosofer.

Britt har klätt upp södra Öland i 60 år

På fredag har Britts manufaktur i Södra Möckleby 60-årsjublieum.
Bakom disken står oförtrutet Britt Sjöstrand, 77 år gammal.

KULTUR/NÖJE

Galleri Svalan visar måleri och glas

Säsongsfinalen på Galleri Svalan visar två sökande konstnärer som båda strävar att luckra upp formerna i sin konstnärliga utövning, den ena i måleriets form, den andra som skulptris, formgivare och konsthantverkare, båda levnadsmässigt nästan jämngamla i mitten av det glada 40-talet, dessutom båda boende i Västsverige.

KULTUR/NÖJE

22:e samlingsutställningen

Imorgon, fredag, är det vernissage för årets samlingsutställning på Ekerum Konsthall.

På nedre planet hittar man som tidigare år Kjell Engman med kollektionen "Kuben" som består av  konstglas och, nytt för i år, måleri.
Rolling Stonesgitarristen och konstnären Ronnie Wood finns med även i år och det gör också Ernst Billgren. Och en av nykomlingarna är Caroline af Ugglas med ett eget färgspråk som hon kallar "Antidepressism."

KULTUR/NÖJE

Mumintrollet med

vänner kom till Borgholm

Kan man bli annat än glad av Mumintrollet och hans vänner? Inte om du frågar den unga publik som gästade Folkets Hus i Borgholm i söndags eftermiddag. De fick en stunds söndagsmys med Muminensemblen.

KULTUR/NÖJE

Ulf Trotzig in memoriam på VIDA

Med vernissage idag lördag visar VIDA Museum verk av Ulf Trotzig, inte bara i den ”fasta” utställningen – som skiftar innehåll tre gånger om året -, utan även i Atriumrummet, Förrummet, Norra hallen och Caféet.

KULTUR/NÖJE

Jan Kerbosch siktar mot toppen

Jan Kerbosch är klar med sitt album ”Skugga” och nu väntar spelningar och promotionturnéer. Han ska kämpa för att slå igenom.
– Det blir en utmaning men jag gillar utmaningar, säger han.

KULTUR/NÖJE

Blå Kulan vårstartar med grafik

Vårens första utställning på Blå Kulan, galleri och silversmedja i Mörbylånga inleddes med vernissage i lördags, den 29 mars. Den första satsningen skedde på grafik.