Bilagor

Pumpatävling för både amatörer och proffs

Löttorp Artikeln publicerades
Största pumpan som deltagit hittills vägde 626 kilo och odlades av Anders Lilja.
Foto:Eva Finder
Största pumpan som deltagit hittills vägde 626 kilo och odlades av Anders Lilja.

Pumpatävling är något som brukar locka stor publik årligen. Initiativtagare till tävlingen är Gunnar Kvarnbäck som tidigare anordnade detta på Solberga Gård.

Allting startade i blygsam skala redan 1998. Då var det inga deltagare med, men en publik på cirka 300 personer. Tre år senare tog pumpatävlingen fart och då deltog bland annat fem personer från "Sverige-eliten". Från 2009 har även Albin Helgesson från Löttorp ingått i skaran. Den allra största pumpan som deltagit odlades av Anders Lilja 2009 och vägde 626 kilo.

– För att få fram en stor pumpa krävs ett frö, värme, lagom med vatten, en näringsrik och lucker jord och en hel del kunskap, meddelar Gunnar Kvarnbäck.

När årets tävling anordnas under lördagen blir det i Löttorp på norra Öland. Tävlingen är till för alla, både amatörer och proffs. Det som bedöms är snyggaste, fulaste och tyngsta pumpan. Både vuxna och barn kan vara med och tävla. Arrangörernas förhoppning är att det ska finnas jättepumpor med en vikt på 500-600 kilo att beskåda.