Bilagor

Konst i Rosa flygeln och Galleri bykis

Persnäs Artikeln publicerades
Anders Nilsson i Rosa flygeln, den största av Persnäs prästgårds utställningslokaler. När bilden togs såg han och Kristina Sunesson fram emot att konstverken skulle komma och fylla upp det då tomma galleriet.
Anders Nilsson i Rosa flygeln, den största av Persnäs prästgårds utställningslokaler. När bilden togs såg han och Kristina Sunesson fram emot att konstverken skulle komma och fylla upp det då tomma galleriet.

Det firas tioårsjubileum i år i Persnäs prästgård, för så länge har de nu använt gårdens gamla tiondelador till utställningslokaler.

– Därför har vi lite extra i år, säger Anders Nilsson som tillsammans med Kristina Sunesson bor i prästgården och driver galleriet.

I prästgårdens två tiondelador har Anders och Kristina renoverat och inrett två utställningslokaler. En större på övervåningen i den ena ladan, kallad Rosa flygeln, och en mindre i det rum i den andra ladan som förr var byns tvätteri, därmed kallad Galleri bykis.

Deras galleri har blivit känt bland konstintresserade och det är många som hittar dit.

– Vi har en hel del konstföreningar som kommer hit och det är många besökare som fastnar för något av de verk vi ställer ut, säger Anders.

En del är också återkommande och galleristerna känner därför ett särskilt behov av nyheter i sitt utbud och tycker att det är viktigt att förnya sig hela tiden. Genom åren har de haft många olika konstnärer som har visat sina verk hos dem. De väljer ut de konstnärer de vill bjuda in genom att lita till magkänslan och vad de själva tycker om i fråga om konst. En del besök på mässor och andra gallerier blir det ju, för att se lite trender och för att det är roligt.

– Det är ju ett intresse vi har och det vi tycker om hoppas vi att andra också tycker om, säger Anders.

Det är också vanligt att konstnärer hör av sig till prästgården och gärna vill ställa ut där.

– Det känns bra och det är vi tacksamma över.

I år inleder de med fyra konstnärer som har ganska olika inriktning. Det är Robert Oldergaard, Maria Milton, Hans Olsson och Ingvar Persson. Deras verk består av glaskonst, målningar, utomhuskonst, smide ihop med glas, textilkonst, fotografier och snickerier – se respektive presentation nedan.

Fakta

Konstnärspresentationer

Robert Oldergaard: Robert är glaskonstnär och skapar konstverk i glas, med olika tekniker. Han arbetar i egen glashytta på sin gård Oldergaard i Triberga på södra Öland. Inspirationen kommer från naturen på Öland och av berättelser och äventyr som Robert hittat på till sina barn. Han har tidigare arbetat som lärare på Orrefors Glasskola.

– Det ska bli roligt att få hit glas, det är första gången vi har det, säger Anders Nilsson.

Maria Milton:
– Maria Milton är en väldigt mångsidig konstnär, tycker Anders.
Hon målar i akryl, akvarell, olja och tempera. Hon använder blandteknik och älskar olika strukturer. Maria är också glasformgivare och skapar på Målerås glasbruk, Kosta Boda och nu framförallt i den nybyggda glashyttan på Oldergaard på Öland. Hon arbetar även med textil i egna mönster och skapar dekorativa utomhusinstallationer i smide/glas.

Hans Olsson:
 ”Mina bilder skildrar naturen på Öland och i synnerhet från norra Öland. I tider där vi matas med fantastiska bilder från när och fjärran ligger min utmaning i att hitta motiv i min närmiljö. Vill med mina bilder ”puffa” lite extra för tiden utanför turistsäsongen, vår, höst och vinter.” (En del av Hans presentation på prästgårdens hemsida).
– En väldigt duktig fotograf med fina fotografier, säger Anders Nilsson.

Ingvar "IP" Persson:
– Han gör lite roliga och annorlunda saker, det är lekfullt och färgglatt, säger Anders.
Ingvar skriver: ”Jag har alltid haft stort intresse för trä och formgivning och startade därför eget snickeri. Tillverkningen var huvudsakligen inriktad mot hotell och restaurangmöbler. Efter pensioneringen fick jag möjlighet att utveckla min konstnärliga sida på heltid. Jag jobbar med både sten och trä där jag tar fram kunskaper från mina tidigare yrken.”


(En del av informationen i presentationerna är hämtade från Persnäs prästgårds hemsida).

Visa mer...