Bilagor

Fårets dag firar 31 år

Borgholm Artikeln publicerades
Vid ingången hälsar Calmar Renässansgille besökarna välkomna till Fårets dag som pågår 30 september - 2 oktober.
Foto:Maria Brynielsson
Vid ingången hälsar Calmar Renässansgille besökarna välkomna till Fårets dag som pågår 30 september - 2 oktober.

För 20:e året i rad anordnas Fårets dagar på Borgholms slott, ett evenemang som lockar tusentals besökare varje år.

Södra Kalmar läns Fåravelsförening arrangerar sedan 1985 Fårets dag och samma år som Ölands Skördefest startade, 1997, flyttade det till Borgholms Slott. Allting började i liten skala och har vuxit rejält sedan dess.

Efterfrågan gjorde att Fårets dag utökades till tre dagar för några år sedan och det har visat sig vara väldigt lyckat.

– I fjol firade Fårets dag 30 år och något år innan firade Fåravelsföreningen i länet 40 år, nu firar vi 20 år på Borgholms Slott, fårbönder kan konsten att hitta anledning till att fira, säger Helén Reinholdsson, samordnare för Fårets dag.

60 utställare, de flesta under tak, fyller slottets västra länga mot Kalmarsund och de två borggårdarna med mat- och konsthantverk. Utbudet är stort och det finns allt ifrån pälsar, fårskinn, mössor, jackor, strumpor, skulpturer, kuddar till pallar, änglar, ljuslyktor, honung, chutney, ostkaka, kalvdans, kött, lammkorv, fårhusinredning och leksaker för att bara nämna lite av utbudet.

Mitt på dagen finns möjlighet att följa med på en guidad historisk rundvandring på slottet med kastellan Jim Rudolfsson. Traditionsenligt kan besökarna klättra upp på slottets vallar runt den östra bastionen och titta på det fina samspelet mellan hund och herde när fåren vallas runt uppställda hinder.

Fårklippning sker med jämna mellanrum inne på borggården och ullen hamnar sedan i ullverkstaden där möjlighet finns att se vad som går att göra med ull, såpa och ljummet vatten. Föreningens medlemmar agerar sedan modeller från catwalken på stora borggården i yllekläder från någon av utställarna.

För barnen finns det flera olika aktiviteter att välja bland och en del av dem på den fristående historiska marknad som anordnas av Calmar Renässansgille.

– Calmar Renässansgille har i flera år medverkat under Fårets dagar med fokus på historia och med utställare som är kopplade till "den tid det begav sig" det vill säga 1500-tal. De ståtliga festklädda medlemmarna i Renässansgillet lyfter verkligen upplevelsen av att vara på slottet under dessa dagar, säger Helén Reinholdsson.

Helén avslutar med att berätta om vad huvudsyftet med Fårets Dag är:

– Vill du veta att du äter laglig mat, det vill säga mat som är uppfödd enligt svenska regler, vill du bidra med sysselsättning i en fortsatt levande landsbygd och vill du bo i ett öppet landskap? Det är frågor som vi alla borde ställa oss och som allt fler gör. Det märks i takt med att fler gårdsbutiker växer fram i länet och genom efterfrågan på produkter från det lokala slakteriet i Kalmar, KLS Ugglarps, som syns i de allra flesta livsmedelsbutiker i länet.