Bilagor

Dags för Kungsrallyt 2016

Öland Artikeln publicerades
Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia kör 27 augusti Svenska Kungsrallyt i sin Volvo PV 60 från 1946.
Foto:Eva Finder
Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia kör 27 augusti Svenska Kungsrallyt i sin Volvo PV 60 från 1946.

Svenska Kungsrallyt kördes första gången 1977 och har körts på Öland vid tio tillfällen. Endast en gång, 2002, kördes det utanför Öland i samband med att Volvo firade 75 år.

Den 27 augusti är det dags för årets kungsrally. I år går rallyt söderut efter att första provet gjorts på Borgholms Torg och Solliden. Det andra provet väntar på deltagarna i Himmelsberga och därefter fortsätter bilturen genom Mittlandsskogen till Tveta.

– Det är roligt att jag får ansvara för rallyt även i år och det är en stor förmån att få vara med om detta. Jag har fått många goda vänner som återkommer varje år, säger Kjell Gehammar, rallygeneral.

Efter att Vickleby och Alby passerats fortsätter rallyt till strax norr om Stenåsa och sedan norrut till Sandby och Gårdby. I Himmelsberga väntar lunch och prisutdelning på deltagarna av Svenska Kungsrallyt.

Som bra åskådarplatser rekommenderas Borgholms Torg och Himmelsberga, men naturligtvis så går det bra att titta på alla bilar även längs vägarna som passeras.

– I år är det nog rekord i antal fordon. Det är 116 bilar som deltar och för kungen är det viktigt att alla som anmäler sig får vara med, säger Kjell Gehammar.

De deltagare som färdats längst för att vara med kommer från Nederländerna och de som har närmst kör från Räpplinge. Första året kungsrallyt anordnades deltog 27 bilar.

Fakta

Svenska Kungsrallyt

Rallyt är endast öppet för de donatorer som var med från 1996-1998 och samlade in medel till kungens 50-årspresent, en Volvo PV 60 1946. Donatorerna fick därmed ett donationsnummer vilket gav de rätt att delta i Svenska Kungsrallyt. I samband med rallyt den 8 augusti 1998, fick kungen ta emot en handgjord läderbok innehållande samtliga donatorers namn kalligraferade, varmed insamlingen avslutades.

Visa mer...