Bilagor

Borgholm firar 200 år som stad

Borgholm Artikeln publicerades

Den 28 augusti 1816 blev Borgholm stad.

Den 28 augusti 2016 kommer det att firas med ett stort födelsedagskalas på torget, där kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är gäster.

– Jag vill att Borgholm ska vara en levande stad.

Det säger Gia Thörnquist, som är projektledare för firandet av stadens första 200 år.

Hon är född och uppvuxen i Borgholm och har många goda minnen från sin ungdomstid i staden.

Efter 20 år, då hon bland annat arbetat i Österrike, London och Stockholm, har hon nu återvänt för att samordna firandet.

– Jag har fått lyxen att lära känna staden igen, säger hon.

– Det har varit en utmaning, men alla ställer upp och jobbar tillsammans.

Firandet började redan på nyårsdagen på Borgholms stadshus och fortsatte med ett fackeltåg mellan torget och hamnen några dagar senare. Under påsken fylldes Borgholm av bland annat konst och barnlitteratur och i början av juni invigdes en av årets stora satsningar, Societetsbryggan i Societetsparkens förlängning samt Hamnscenen i Gula Paviljongen.

Under sommaren är det en välfylld kalender för den som vill roa sig i Borgholm.

Det finns sådant som besökaren känner igen: Victoriadagen på idrottsplatsen den 14 juli, Victorialoppet den 15 juli och sommarkvällar på torget med dansband (i år vid åtta tillfällen).

Men det finns också en hel del nytt, som Borgholmsdagarna den 27-28 juli, med bland annat knallemarknad, tivoli och uppträdanden av artister som Samir & Viktor.

– Det ska bli en familjär stämning där, säger Gia Thörnquist.

Nytt är också Borgholms blues- & rockfestival den 12-13 augusti, som gästas av bland andra Nisse Hellberg från Wilmer X och farsen "Hönor & Svärmeri” på Borgholms stadsmuseum.

På Borgholms slottsruin kan publiken se fram emot sju konserter med Badrock (Björn Skifs med flera) och en kväll med Badjävlar (Henrik Schyffert med flera).

Den 27 augusti arrangeras Svenska Kungsrallyt, med kung Carl XVI Gustaf som självklar deltagare. Den dagen kommer det också att bli flera konserter med lokala band i Borgholm inför söndagen den 28 augusti, själva födelsedagen. Kungaparet ska finnas på plats på torget där Lill Lindfors är konferencier och det utlovas ett tårtkalas modell större.

Borgholm är också Årets Ölandsby och därmed blir invigningen av Ölands Skördefest i staden onsdagen den 28 september.

Kort sagt, det händer mycket i Borgholm i sommar. Men Gia Thörnquist vill också lyfta fram Borgholm bortom aktiviteterna:

– Det är inte mycket man saknar när man bor i Borgholm. Vi har mysiga affärer att handla i, där man får personlig service. Det finns en närhet till allt.

Firandet av Borgholm 200 år är tänkt att vara startskottet för många evenemang som kan återkomma. Gia Thörnquist säger att hon tänker fem-tio år framåt och frågan är: vad är det för Borgholm hon ser då?

– Borgholm är en levande stad, med bra aktiviteter och där man är positiva och jobbar tillsammans. Borgholm är en stad som man vill bo, en stad man vill flytta till och en stad där man vill ha sin affär eller sin verksamhet.