Baksidan

”Det är en bok, gjord med hjärtat”

FÄRJESTADEN Artikeln publicerades
Fredrik Löfgren, Jacob Westerlund och Jon Flobrant är nu klara med boken ”Ölänningar”.
Foto:Alexander Jensen
Fredrik Löfgren, Jacob Westerlund och Jon Flobrant är nu klara med boken ”Ölänningar”.

Boken ”Ölänningar” lanserades i onsdags på färjan Kalmarsund i Färjestaden. Det är resultatet av 0485-projektet som har letts av Jacob Westerlund, Fredrik Löfgren och Jon Flobrant.

– Det här blev större och mer omfattande än vad vi trodde när vi började för ett år sedan, säger Jacob Westerlund.

Boken är i coffee table-format och innehåller 64 berättelser och 136 olika foton från Öland och om Ölänningar. De har arbetat med boken på fritiden och det har blivit många långa kvällar och nätter.

– Nu är det skönt att det är färdigt och det känns härligt att det har resulterat i något som kan leva vidare i flera år, säger Fredrik Löfgren.

– Vi vill att detta ska vara en bok man vill ha framme och diskutera kring, säger Jacob Westerlund.

Målet har varit att skriva kortare texter som är engagerande och har glimten i ögat.

– Det här är ingen faktabok eller en turistbroschyr. Det är en bok som är gjord med hjärtat. Genom denna vill vi visa hur vi upplever Öland. Fokus har legat på att lyfta fram människor och deras berättelser, säger Fredrik Löfgren.

De började projektet förra sommaren då de tillbringade en vecka på Öland och målet var att träffa så många personer som möjligt från fyr till fyr.

– Projektet fick heta 0485-projektet för att det är något som snart kommer att glömmas bort. Vi ville snappa upp berättelser som riskerar att falla i glömska och sprida dem till fler, säger Jacob Westerlund.

Jon Flobrant är fotograf och deras mål har varit att berättelserna ska presenteras med hjälp av nya och äkta bilder av Öland.

– Boken innehåller foton på både personer och landskap. Vi har velat hitta manér i bilderna som gör att de känns äkta och tidlösa, säger Jon Flobrant.

Har arbetet gett några aha-upplevelser?

– Vi hade nog inte insett att Öland skiljer så mycket från fyr till fyr. Det märks i landskapet, på dialekten och på människorna, säger Jacob Westerlund.

Jacob Westerlund är från Algutsrum och Fredrik Löfgren är från Färjestaden men båda bor numera i Stockholm. Jon Flobrant kommer från Värnamo och han blev förvånad över hur lite folk vet om varandra.

– Jag tänkte att alla känner varandra på Öland men jag upptäckte att 14 mil är långt. De hade ganska lite koll på varandra i norr och söder, egentligen verkar många inte vara särskilt intresserade av att ändra på det heller, säger Jon Flobrant.

Vad är ert mål med boken?

– Biblioteket har ett helt rum fullt med böcker om Öland och jag tror inte att så många i vår generation vet om det. Jag hoppas att vår bok ska locka fler att läsa om Öland lära sig mer av vår hembygd, säger Jacob Westerlund.

På fredag har de boksignering på Borgholms bokhandel och på lördag åker de till Kackelstugan där de bjuder på kåserier och en del överraskningar.