Åsikter

Viktigt för framtiden att historien bevaras

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Det är lätt att glömma bort att det vi i dag tar för givet blir historia sen.

Den franska filosofen Simone Weil har formulerat det så här:

”Om man inte känner till det förflutna, förstår man inte nutiden och är inte lämpad att forma framtiden”.

Då handlar det inte bara den stora världspolitiken utan även mer vardagliga ting. Det är viktigt att dokumentera även vardagslivet, som framtida generationer lär studera med stort intresse.

I företags- och föreningsvärlden kan det handla om sådant som att fånga företagets och föreningens själ: varför gör vi det vi gör, vilka är våra värdegrunder. Sådant som man kanske inte kan läsa ut av ett bokslut.

Runt om på Öland spirar projekt där eldsjälar ser till att historien bevaras medan tid är. Här är några exempel:

• Margareta Lilja Svensson är aktuellt med den första biografin om Margit Friberg, författaren som mer än någon annan värdesatte att vara historiskt korrekt i sina berättelser. Vill man lära känna Öland från grunden är Margit Fribergs romaner en god startpunkt.

• Smedby hembygdsförening har sett till att unika filmer som tidigare bara funnits på VHS nu även finns på DVD. Det är filmer inspelade åren 1947 till 1961 och som dokumenterar livet på södra Öland, ett initiativ som togs på 1940-talet av kontraktsprosten Gillis Danielsson.

• Sven Ekberg och Niclas Wimmerberg ger i nästa vecka ett smakprov på Borgholms bibliotek ur kommande filmen "Ur Sund, Ur Hav”, som skildrar fiskets historia på Öland. Yrkesfiske tillhörde förr en av Ölands basnäringar, numera finns ett fåtal fiskare kvar.

Det är tre exempel på kulturgärningar som hjälper till att skapa Öland: Öland som det var då, Öland som det är nu och Öland som det kommer att bli.

Man ska kunna sin historia för att på bästa sätt forma framtiden.

Men det gäller att ha perspektiv också.

Zhou Enlai, Kinas premiärminister 1949–1976, blev en gång tillfrågad av en fransk journalist om betydelsen av den franska revolutionen 1789.

Han svarade: ”Det är för tidigt att uttala sig om det.”

Men det är ju inte fel att ha dokumenterat händelsen, när det väl är dags att ge det historiska omdömet...