Åsikter

Vi kommer få många studiebesök på ön

Åsikter Artikeln publicerades

Inte sällan är det nöden som skapar ny utveckling. Visst har Öland haft tuffa år bakom sig, men å andra sidan är nu ön på många sätt i framkant när det gäller miljöarbete.

Vattnet är ett typexempel. Nu börjar till och med riksnyheterna att förstå vidden av vattenkrisen i landet.

Och de senaste siffrorna visar att allt större områden blir indragna i ”krisen”. Grundvattnet räcker helt enkelt inte till. Det som tidigare bara var en isolerad fråga för Öland och Gotland har nu spridit sig och omfattar stora delar av Götaland och områden i Svealand.

Det är ju inte på något sätt glädjande för Öland att andra dras med i vår olycka. Men vi kan konstatera två ting. Dels så har vattenkrisen nu på allvar börjat diskuteras som ett nationellt klimathot och inte bara ”lokalt gnäll”.

Och sedan det faktum att Öland faktiskt är ett par år före många andra landskap i Sverige när det gäller att möta vattenkrisen.

Avsaltningsverket i Sandvik som invigs den 22 juni blir störst i hela landet. Mörbylånga kommun ligger långt framme med ett avsaltningsverk i Mörbylångas industriområde som beräknas ha byggstart 2018 och vara klart för invigning 2019.

Vi kommer att få se många studiebesök till Öland framöver!

Saxnäs camping vann Svensk Campings innovationspris för att förvandla vatten från Kalmarsund till poolvatten, samt att använda havsvatten för att spola campingens toaletter. Återigen var det nöden som krävde handling. Men resultatet blev bra!

Nu tittar hela Sveriges campingnäring på den öländska campingen.

Vindkraftverken är en annan miljösatsning där Öland ligger långt framme. Det började med vindkraftparker på land, men när motståndet växte från främst fritidshusägare och fågelskådare så började energibolagen titta på havsbaserade vindkraftslösningar. De första satsningarna i Kalmarsund var inte helt lyckade.

Satsningarna utanför Kårehamn som inleddes 2013 har dock varit en lyckosaga. Verken levererar bra mycket mer el än vad som räcker för att försörja Öland. Nu får också Borgholms kommun tillbaka 3,4 miljoner kronor i form av en avkastningsfond. Mycket vind, god energivinning och inga klagande grannar - ännu ett framgångsrikt öländskt miljöprojekt sprunget ur nöden.

Ibland måste man faktiskt tillåta sig att stanna upp och konstatera att vi faktiskt är ganska bra Öland. Riktigt bra till och med!